fbpx

Minister ziet niets in verplichte wc stoptrein

(Novum) – Ook minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) is niet van plan om de NS te sommeren alsnog toiletten in te bouwen in de nieuwe stoptreinen. Dat kost te veel geld, zei de bewindsvrouw woensdag tijdens een debat met de Tweede Kamer.

In de nieuwe generaties stoptreinen, de zogeheten Sprinter Light Train (SLT), zit geen toilet. Dat maakt de trein niet alleen veiliger, het is ook niet nodig omdat met stoptreinen alleen maar korte ritjes worden gemaakt, redeneert de NS. Ook Schultz´ voorganger Camiel Eurlings (CDA) vond dit. Wel zegde hij toe om op een aantal toiletloze stations alsnog wc´s te bouwen.

Petitie
Veel partijen in de Tweede Kamer vinden echter wel dat reizigers met hoge nood ook in stoptreinen naar de wc moeten kunnen. Ook reizigersorganisaties en spoorvakbond VVMC maakt zich daar hard voor de terugkeer van het toilet. Recent hebben zij een petitie aangeboden.

Overzien
Het alsnog inbouwen van de toiletten kost echter honderd miljoen, zei Schultz. Dat komt overeen met vier ton per toilet. Zij heeft hiervoor geen geld op haar begroting. Daarnaast is reiziger gemiddeld twintig minuten onderweg met de stoptrein, zei de minister. De nood is dus te overzien.  Behalve op korte ritjes, kunnen de sprinters ook op langere trajecten (Rotterdam – Gouda – Amsterdam – Uitgeest) ingezet worden.

Personeel
De minister wist wel te melden dat de NS gaat bekijken of een oplossing kan worden gevonden voor machinisten en conducteurs aangezien zij wel langer onderweg zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om het aanpassen van de dienstroosters.

GroenLinks
Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) nam geen genoegen met de uitleg van de minister. Zij kondigde aan om volgende week tijdens de behandeling van Schultz´ begroting met een eigen voorstel te komen om de inbouw van de toiletten te financieren. Ze eiste eerder dat de toilet terug keert in de SLT´s.


 

Waar rijden de treinen zonder toilet?

  • Sprinters (Alkmaar – ) Uitgeest – Amsterdam Centraal – Woerden – Rotterdam Centraal;
  • Sprinters Rotterdam Centraal – Vlaardingen (- Maassluis West) (- Hoek van Holland);
  • Sprinters Rotterdam Centraal – Gouda Goverwelle;
  • Sprinters Den Haag Centraal –  Rotterdam Centraal – Dordrecht –-Roosendaal;
  • Sprinters Utrecht Centraal – Baarn / Rhenen (evenals Breukelen – Veenendaal Centrum);
  • Sprinters Den Haag Centraal – Gouda Goverwelle (- Utrecht Centraal);
  • Alle treinen van Syntus;
  • Stoptreinen Dordrecht – Geldermalsen.

 Video: Petitie toilet moet terug in alle stoptrein