fbpx

Mogelijk minder treinen na problemen sneeuw

05 dec 2010 14:13

Zondag rijden alle treinen weer zoals gepland, nadat zaterdag sneeuw de dienstregeling ontregelde. Maar de Nederlandse Spoorwegen kampen wel met veel defecte treinen. Dat is voor een zondagdienstregeling geen probleem, maar komende week is er daardoor mogelijk een te kort aan materieel. 

De NS overweegt daarom de dienstregeling aan te passen. Daar komt later vanmiddag meer duidelijkheid over, zo meldt de NOS. Tegenover het ANP benadrukt de NS dat de dienstregeling niet verstoord is door het aantal defecte treinen. De verwachting is dan ook dat ook maandag de treinen weer normaal zullen rijden, wellicht plaatselijk in een kortere samenstelling dan normaal.

Voornamelijk stoptreinen
Zaterdag moesten treinreizigers door sneeuwval rekening houden met aanzienlijke vertragingen. In de brede Randstad reden vanaf de namiddag voornamelijk stoptreinen. In de loop van de avond waren weliswaar alle storingen opgelost, maar bleef de aangepaste dienstregeling van kracht. 

Beter dan vorig jaar
De problemen vallen mee in vergelijking tot vorig jaar. Toen reden er dagenlang alleen stoptreinen en gold er een negatief reisadvies. Daarna werd de dienstregeling ruim een maand lang aangepast vanwege een tekort aan materieel. De problemen zijn dit jaar dan wel minder groot dan vorig jaar, maar er is nu ook minder sneeuw gevallen. 

Eerder weinig problemen
Uitgezonderd de situatie van zaterdag, hadden de spoorwegen afgelopen week weinig last van het winterweer. En dat terwijl het verkeer in de avondspits op de weg soms volledig vast liep. Bijvoorbeeld maandag, 880 kilometer file en daarmee de avondspits met de meeste files ooit. Zaterdag was het beeld echter omgekeerd: geen problemen op de weg, maar wel op het spoor.

GroenLinks
Heeft het spoor nu gefaald? GroenLinks en reizigersvereniging Rover vinden van wel. Als het aan Tweede Kamerlid Ineke van Gent ligt komt er een spoeddebat. De politica twitterde zaterdag: "Ga spoeddebat aanvragen over problemen op het spoor vandaag. Het gaat maar door. Dit kan zo niet langer. Winterklaar? Was het maar waar! Ook de informatie aan reizigers is zwaar onder de maat! Heel pijnlijk voor alle betrokkenen! In het spoeddebat zal ik aan minister Schulz (Infrastructuur) vragen om in te grijpen aan de top en noodmaatregelen voor lastige weersomstandigheden te nemen".

Rover
Reizigersvereniging Rover zegt ook dat het spoor gefaald heeft. "Drama op het spoor: NS en ProRail bleken toch niet winterklaar. Vele reizigers zijn zaterdag gestrand op Utrecht CS. Informatie is minimaal, bussen zijn niet ingezet" twitterde de reizigersvereniging.

ProRail
Volgens de ProRail-woordvoerder is echter onmogelijk om de infrastructuur en het materieel ´´totaal ongevoelig te maken voor de weersomstandigheden´´. Een woordvoerder van de NS noemde de sneeuwbuien van zaterdag ´´weersomstandigheden waarbij je niet kunt verwachten dat de dienstregeling precies volgens het boekje kan draaien´´.

Winterproof
De hoofdredacteur van Treinreiziger.nl vindt  de problemen van zaterdag niet verwonderlijk. Hildebrand van Kuijeren: "We zijn het helaas gewend dat weersomstandigheden tot vertraging kan zorgen. Dat kan in de zomer (door blikseminslag), herfst (vertraging door gladde sporen) en winter (sneeuw). Dat is het probleem niet."
Maar dat de spoorwegen nu kritiek krijgen, heeft volgens hem te maken met de reclame campagne van de spoorsector. "Als je weet dat weersomstandigheden tot vertraging kan zorgen, moet je terughoudend zijn met advertenties dat je winterproof bent. Daardoor ontstaat de suggestie dat geen hinder zal ondervinden van welk weertype dan ook. En dat is niet het geval."

NOS video: de treinen rijden weer