fbpx

Mogelijk ook maandag herstelwerkzaamheden Almelo – Hengelo

Het wordt  "heel erg spannend´´ of het beschadigde spoor bij Borne in Twente maandagochtend weer klaar is voor gebruik. Spoorbeheerder ProRail zet alles op alles om dat tijdstip te halen, maar dan moet er niets meer tegenzitten bij het karwei.

Een ontspoorde goederentrein veroorzaakte woensdag schade aan 4 kilometer spoor. Sindsdien ligt het treinverkeer tussen Almelo en Hengelo stil. Volkerrail moet in opdracht van ProRail de schade herstellen. De aannemer heeft een speciale robottrein uit Duitsland laten overkomen. "Die trein legt in acht uur tijd 1250 meter af, daarna moet hij in de buurt van Hilversum oude dwarsliggers lossen en nieuwe laden", zegt de woordvoerder. "Het kost dus veel tijd."

Tegenslag
Het herstel verloopt minder voorspoedig dan gehoopt, meldt het ANP. Belangrijkste tegenvaller bij het werk is dat de dwarsliggers op het spoor veel ernstiger beschadigd zijn dan gedacht, zodat er bij het omwisselen geregeld grote brokstukken uit elkaar vallen. Dan moet de robottrein die aan het werk is stoppen en dat veroorzaakt onverwacht veel tijdverlies. Tegenover Novum Nieuws wil ProRail het echter geen tegenvaller noemen. "Bij situaties als deze kom je van alles tegen, we roeien met de riemen die we hebben en dat gaat niet altijd vlekkeloos. Je moet constant inspelen op de situatie" aldus de woordvoerder. 

Apparatuur
ProRail hoopt dat de dwarsliggers maandag vervangen zijn, of dat gaat lukken is echter nog niet zeker. "We gaan er voorlopig van uit dat het lukt", zegt de zegsman van ProRail. Maar naast het vervangen van dwarsliggers moet er meer gebeuren. Ook apparatuur die langs het spoor is beschadigd geraakt en moet vervangen worden. Daarnaast moet er gekeken worden naar de schade aan de overwegen.

Overwegen
Aannemer en spoorbeheerder vrezen dat reparatie rond de zes spoorwegovergangen veel tijd zal vergen, aangezien de trein voor elke overgang moet stoppen, werktuigen op moet hijsen, over de overgang moet rijden en weer gebruiksklaar moet worden. Het tracé met de zes spoorwegovergangen komt vrijdag aan bod.

Bussen
Treinreizigers worden zolang de herstelwerkzaamheden voort duren met bussen vervoert.  Bussen pendelen tussen Almelo en Hengelo zo´n 200 keer per dag, weet RTV Oost.  De NS is tevreden over de busdienst tussen beide plaatsen. Internationale treinreizigers moeten tussen Deventer en Bad Bentheim ook de bus nemen. Zij worden aangeraden een half uur eerder op pad te gaan of om te reizen via Duisburg.

Ontsporing
De herstelwerkzaamheden zijn gisteren van start gegaan. Woensdag en donderdag had ProRail de handen vol om de ontspoorde wagon van de rails te takelen en de goederentrein weg te halen. De ontspoorde wagon staat nu in een loods in Zutphen. Er lopen verschillende onderzoeken naar het incident, onder andere door de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

(c) ANP / Novum Nieuws / Treinreiziger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *