fbpx

Mondkapje per 1 december verplicht (koop ze nu extra voordelig)

17 nov 2020 20:15

Vanaf 1 december zijn mondkapjes verplicht in publieke ruimtes, zoals bij winkels, restaurants en theaters. Dat heeft premier Rutte tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Mondkapjes zijn al maanden verplicht in het openbaar vervoer. Daarom heeft Treinreiziger.nl tips verzameld waar je voordelig mondkapjes kunt kopen.

1. Herbruikbare mondkapjes

Wegwerpmondkapjes vormen een steeds groter probleem voor het milieu. HEMA verkoopt meerdere herbruikbare mondkapjes. Bijvoorbeeld drie stuks voor € 5, dat komt neer op € 1,67 per stuk.

2. 50 mondkapjes voor 8 euro

Toch liever wegwerpmondkapjes? Bij Caredelta koop je er 50 voor € 8. Deze bevatten drie lagen, zijn stofdicht en zijn geschikt voor het dragen in het openbaar vervoer. Vanaf € 40 gratis verzending, daaronder wordt € 4 verzendkosten gerekend.

3. Spatscherm: 5 euro

Een alternatief voor een mondkapje kan een spatscherm zijn. Of dat geaccepteerd wordt door de Rijksoverheid is nog onduidelijk. Actie van de Dag verkoopt een spatscherm voor € 5. In het openbaar vervoer moet je echt een mondkapje dragen en voldoet een spatscherm niet, uitgezonderd voor personeel. Actie van de Dag rekent € 6 verzendkosten per bestelling. Maximaal drie spatschermen kunnen tegelijk besteld worden.

4. 5-laags mondkapjes

Naast de eerder genoemde 3-laags mondkapjes zijn er ook mondkapjes met vijf lagen. Deze zogenoemde KN95-mondkapjes zijn onder andere te koop bij Actie van de Dag: twintig stuks voor € 15. Hier komt nog € 5,95 verzendkosten bij.

5. Zelf maken

Het meest voordelig is natuurlijk een mondkapje zelf maken. Online zijn verschillende instructievideo’s te vinden. Of die mondkapjes goed genoeg werken, valt echter te betwijfelen. NU.nl deed een test en kwam tot de conclusie: beter om een niet-medisch mondkapje te kopen dan zelf iets te maken.

Alternatief

Niet het goedkoopste mondkapje, maar misschien wel het beste: het mondkapje van Rover. Waarom misschien wel het beste? Omdat je er twee (of misschien wel drie) goede doelen mee steunt: reizigersvereniging Rover, Tiny Miracles (armoedebestrijding in India) en ook Treinreiziger.nl is je dankbaar (maar als je ons wilt steunen kun je ook direct supporter worden).

Dit artikel bevat links van adverteerders.

0 0 stemmen
Artikel waardering
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk
3 jaren geleden

Fijn die regels voor gedragsverandering tegen schijnveiligheid.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Henk

Tja. Dat is de vraag. RIVM heeft altijd gesteld dat mondkapjes een “heel beperkt” effect hebben. Dat is niet hetzelfde als geen effect. Andere landen lijken meer overtuigd te zijn van mondkapjes. Eigenlijk komt het er op neer: de wetenschap is verdeeld. Ik zou zeggen: prima om dan een mondkapje verplicht te stellen, het is iets kleins. Waarom niet? Ja, het is vervelend. Maar dat geldt voor veel meer dingen tijdens deze coronacrisis.

Tim H
3 jaren geleden

Internationaal gezien is de wetenschap helemaal niet verdeeld, misschien even op densiteit van de WHO kijken. Al maandenlang is het RIVM de enige die de afwijkende mening verkondigt dat mondkapjes niet helpen.

Baardstaart
3 jaren geleden

Mondkapjes houden wel grote druppels tegen van o.a. praten, zingen [nieuw zingcoupe bij de NS ;-], niezen en hoesten. Ik verwijs hier naar de uitzending van Kassa over dit onderwerp. Mondkapjes houden zover ik weet geen aerososlen tegen en overigens werkt de 1,5 meter ook niet tegen aerosolen. Daarvoor is ventilatie zo belangrijk.

Mensen in risicogroepen doen er hoogst waarschijnlijk beter aan om langs puntje 4 te gaan voor echte (KN95) mondkapjes.

De nieuwe concept mondkapjeswet bevat enkele uitzonderingsclausules waardoor o.a. mensen met medische redenen ze niet op hoeven hebben. Een spatscherm zou ik dit opzich wel een alternatief kunnen zijn.

50 wegwerp mondkapjes kan je met een beetje zoeken als stukken goedkoper krijgen dan €8,-.

Travelmarcel
3 jaren geleden

Alle beetjes helpen…mondkapje, afstand houden, handen wassen, mensen ruggelings passeren…allemaal niet zo heel moeilijk vind ik

Frans Eekhout
3 jaren geleden

Maak er een combinatie van mondkapjes, wegwerp handschoenen, spatscherm, en gebruik ze tegelijk en niet onnodig winkelen en on-line shoppen. Deze crisis leert ons hoe fragiel onze vrijheid van leven is geweest en we nu moeten leren te leven met minder vrij zijn, meer aandacht moeten schenken aan op het oog minder relatieve dingen, sociale contacten onderhouden en vooral tevreden zijn met wat we AL hebben om zo gezond als mogelijk van het leven te genieten. Eens dachten velen dat de bomen tot aan de hemel groeien en moest alles maar meer zijn, groter en nu in 2020 beseffen we eens te meer hoe relatief alles in het leven is ongeacht waar men woonachtig is op deze Aardkloot. Laten we daarom niet moeilijk doen, gebruik het hulpmiddel om jezelf en anderen te beschermen en erger te voorkomen en ik… draag gewoon een mondkapje in het OV en daarbuiten en kiest voor de rustige momenten om te winkelen, reizen en wandelen. Een beetje meer oog voor elkaar, dat is geen cliché maar al te waar…