fbpx

Nachttrein Amsterdam – Kopenhagen stopt per eind 2014

De nachttrein Amsterdam – Kopenhagen stopt per 14 december 2014. Ook vanuit Basel en Praag worden de nachtverbindingen naar Kopenhagen beëindigd. Dat hebben de Deense spoorwegen bekend gemaakt. Volgens Duitse media staan ook andere nachttreinen op de nominatie te verdwijnen.

  • Update, de nachttrein verdwijnt al per 1 november 2014.

Volgens de Deense spoorwegen (DSB) worden de nachttreinen met name in het hoogseizoen door toeristen gebruikt. Doordat in 2015 in de zomer bij Odense aan het spoor wordt gewerkt, zouden op dat moment vrijwel alle treinen opgeheven moeten worden. In combinatie met de beperkte marktvraag hebben DSB en de Duitse spoorwegen (DB) besloten om daarom de stekker uit de nachttrein te halen per ingang van de dienstregeling 2015.

In het verleden heeft zelfs toenmalig koningin Beatrix van de City Night Line naar Kopenhagen gebruik gemaakt. Dat wil zeggen, het koninklijke rijtuig werd aan de nachttrein gekoppeld. Eigenlijk zou Beatrix destijds vliegen, maar dat kon niet vanwege een aswolk, waardoor alle vluchten in Nederland geannuleerd werden.

Niet alleen de City Night Line Amsterdam – Kopenhagen verdwijnt, ook de City Night Line Basel – Kopenhagen en de nachtverbinding Praag – Kopenhagen. Amsterdam, Praag en Basel zullen daardoor straks niet meer rechtstreeks per trein verbonden zijn met Kopenhagen. Vanuit Berlijn en Hamburg zullen er treinen blijven rijden naar Kopenhagen en Aarhus.

Volgens Duitse media staan ook andere nachttreinen op de nominatie om geschrapt te worden. Bijvoorbeeld de City Night Line naar Parijs. Maar DB zou ook de helft van de City Night Line treinen naar Amsterdam willen schrappen. Welke treinen precies opgeheven gaan worden, wordt niet benoemd. De City Night Line naar Kopenhagen rijdt samen met de nachttrein naar Praag en Warschau. Daarnaast rijdt er vanuit Nederland een nachttrein naar Zürich en München.

Verder wil Deutsche Bahn het aantal autoslaaptreinen gaan afbouwen. Veel rijtuigen zouden 40 jaar oud zijn, en aan vervanging toe zijn.