fbpx

Nachttreinen Brabant per 2016 tot 2:00 uur

26 nov 2014 12:38

De nachttreinen tussen de Brabantse steden rijden vanaf 2016 nog maar tot 02.00 uur. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben dat besloten op voorstel van de NS.

De nachttreinen tussen tussen Eindhoven en Utrecht, Eindhoven en Rotterdam en Tilburg en Den Bosch rijden nu twee nachten per week (vrijdag en zaterdag) tot 04.00 uur. De provincie en de grote steden compenseren tot dusver het verlies dat NS lijdt. Maar volgens NS is het verlies groter dan gedacht. Daarom zouden de nachttreinen alleen kunnen blijven rijden als de regionale overheden meer zouden willen betalen.

Nu het nachtnet wordt vervangen door een paar late avondtreinen tot 02.00 uur, hoeven de regionale overheden geen geld meer bij te leggen. De provincie meent dat het maatschappelijke belang voldoende is gediend met alleen de vroege nachttreinen, staat woensdag in een bericht aan Provinciale Staten.

In 2007 introduceerde NS de nachttreinen. In 2012 is ook voorgesteld om de treinen eerder te laten stoppen, maar dat stuitte destijds op grote weerstand. Volgens NS maken reizigers vooral korte ritten binnen de provincie en 75 procent van de ritten wordt gemaakt voor twee uur ´s nachts. Het spoorbedrijf had gehoopt dat het Brabantse nachtnet ook reizigers naar Schiphol zou trekken. Maar daarvoor worden de nachttreinen minder vaak gebruikt dan verwacht. Doordat reizigers vooral korte ritten maken, vallen de opbrengsten tegen. 

(c) ANP / Treinreiziger.nl