fbpx

Nederlanders vinden internationale trein te duur

21 jun 2016 8:38

80% van de Nederlanders vindt het belachelijk dat treintickets duurder zijn dan vliegtickets. De prijs vormt de belangrijkste belemmering om de trein te pakken op vakantie binnen Europa: 67% zou vaker de internationale trein pakken als het goedkoper zou zijn. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Natuur & Milieu, uitgevoerd door Panelwizard.

57% zou vaker met de trein door Europa willen reizen. Genieten van het uitzicht (51%) en zelf geen lange stukken hoeven rijden (49%) zien de ondervraagden als de belangrijkste voordelen van internationaal treinreizen. Toch is maar liefst 55% nog nooit met de trein van Nederland naar een ander Europees land gereisd. Het prijsverschil met andere manieren van reizen speelt hier een belangrijke rol in. Vliegen is binnen Europa vaak goedkoper dan de trein, omdat vliegtickets en kerosine niet belast worden. Over treintickets betaalt de reiziger wel BTW.

Voor een internationale vakantie is de trein veruit de beste reisoptie voor het milieu. Een treinreis binnen Europa veroorzaakt ongeveer 7 keer minder broeikasgasuitstoot dan een vlucht. Na de trein is de touringcar de meest klimaatvriendelijke optie, gevolgd door een auto met meerdere inzittenden. Het vliegtuig is de laatste van de lijst. Van 34 procent van de ondervraagden mag vliegen een stuk duurder worden dan treinen, vanwege de extra milieuvervuiling. Aan het onderzoek deden ruim 800 deelnemers mee.

Aanleiding voor het onderzoek is de internationale spoortop die vandaag in Rotterdam plaatsvindt. De Beneluxlanden en Duitsland maken daar afspraken over betere samenwerking om het internationale treinverkeer in Europa aantrekkelijker te maken voor de reiziger, door onder andere betere reisinformatie, eenvoudiger boeken en aantrekkelijke aanbiedingen. Train2EU – een coalitie van Natuur & Milieu, 9292, Royal Haskoning DHV en de Jonge Veranderaars – organiseert tegelijkertijd een congres voor bedrijven die de doelstellingen van de top ondersteunen.