fbpx

Nederlandse rechter: ING moet 37 miljoen uitkeren aan NMBS

03 jul 2013 19:00

De ING moet ruim 37 miljoen euro aan bankgaranties uitkeren aan de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Dat heeft de rechter in Utrecht woensdag bepaald in een kort geding.

ING had zich garant gesteld voor 12 voorschotten die de Belgische NMBS had betaald aan het Italiaanse AnsaldoBreda voor de koop en levering van de omstreden Fyra-treinen. Eind mei annuleerden de Belgen de bestelling omdat de treinen te veel mankementen zouden vertonen.

Garant
ING stelde dat het de garanties aan de Belgen niet heeft kunnen uitkeren, omdat een Italiaanse rechter op verzoek van AnsaldoBreda die uitbetaling voorlopig had verboden. Een woordvoerster van de bank zei eerder dat meer dan 10 banken garant stonden voor het miljoenenbedrag. ING zou daarin met 23 procent het grootste deel voor haar rekening hebben genomen. De banken moeten ook een maand rente over de 37 miljoen uitkeren.

Voorwaarden strikt toepassen
Bij het betalen van de bankgaranties doet het onderliggende conflict tussen AnsaldoBreda en NMBS niet ter zake. "De voorwaarden in de bankgaranties moeten strikt worden toegepast. Hierop kan een uitzondering worden gemaakt als de NMBS kennelijk bedriegelijk of kennelijk willekeurig om uitbetaling had verzocht, maar dat is volgens de rechter niet gebleken´´, schrijft de rechtbank in een toelichting.

Eerste belangrijke stap
Een woordvoerder van de NMBS spreekt van een eerste belangrijke stap. Het geld wordt gebruikt voor alternatief materiaal om een alternatief voor de Fyra-verbinding te realiseren.

Nader bestuderen
De uitspraak brengt de ING in een "hoogst uitzonderlijke situatie´´. Want alhoewel de Nederlandse rechter zegt dat de bank moet betalen, legde een Italiaanse rechter juist een verbod op. "Dat is eens te meer reden om het vonnis nader te bestuderen en daarover in overleg te gaan met NMBS. De ING Bank acht het zorgvuldig daarbij rekening te houden met de uitspraak van de Italiaanse rechter´´, zegt een woordvoerder in reactie op de uitspraak van de voorzieningenrechter in Utrecht.

Zitting Italië
"We willen ons neutraal opstellen tussen AnsaldoBreda en NMBS, maar zitten klem tussen de uitspraak van de rechter in Nederland en het voorlopig betalingsverbod van een rechter in Milaan", legt de woordvoerder verder uit. Donderdag vindt in Italië weer een zitting plaats, waarbij ook de ING aanwezig is en "de kans krijgt haar visie op de zaak te geven´´. Als de Italiaanse rechter het verbod opheft, dan zal ING het geld in elk geval overmaken. "Dan staat niets een betaling meer in de weg."

(c) ANP