fbpx

Nieuwe generatie intercity dubbeldekkers voor SBB

13 mei 2010 17:05

De Zwitserse Spoorwegen (SBB) hebben bij de Canadese canadese fabrikant Bombardier nieuwe treinen besteld voor het lange afstandsverkeer. De nieuwe treinen zullen zowel in intercity als interregio treindiensten worden ingezet. Vanaf 2012 tot en met 2019 zullen er in totaal 59 treinstellen geleverd worden. Met de opdracht is 1,3 miljard euro gemoeid.

De nieuwe treinen die Bombardier voor de SBB zullen bouwen, worden aangeduid met de naam “Twindexx Swiss Express”. De opdracht bestaat uit vijftig 8-delige treinstellen en negen 4-delige treinstellen. In toaal gaat het om 436 bakken met in totaal meer dan 36.000 zitplaatsen.
Behalve Bombardier, waren ook Siemens en Stadler in de race voor de opdracht. De offerte van Bombardier werd echter als beste beoordeeld. De Zwitserse fabrikant Stadler is teleurgesteld de opdracht niet binnengehaald te hebben. Bombardier zal de treinen in de vestiging van Villeneuve (Zwitserland) en Görlitz (Duitsland) fabriceren.

Meer zitplaatsen
De eerste treinen worden in 2012 verwacht en zullen vanaf dienstregeling 2013 te zien zijn op de intercity verbinding St. Gallen – Zürich – Bern – Geneve en op de intercity Romanshorn – Zürich – Bern – Brig. Op dit moment worden op deze twee routes IC-2000 dubbeldekmaterieel ingezet (10 delig). De nieuwe treinen worden weliswaar 8-delig, maar een rijtuig van de Twindexx Swiss Express zal meer zitplaatsen krijgen dan een IC-2000 rijtuig. De beenruimte blijft overigens vergelijkbaar. De treinen zullen in dienst een maximum snelheid hebben van 200 kilometer per uur.

Optie
In de nieuwe treinen zal ook Wifi internet aanwezig zijn. Daarnaast zullen de nieuwe treinen zuiniger zijn dan het huidige materieel. Behalve de bestelling van de huidige 59 treinstellen, is er nog een optie genomen op nog eens honderd treinstellen. Het is de bedoeling dat er tot 2030 120.000 nieuwe zitplekken bijkomen.  

Grensoverschrijdend
Een aantal Twindexx Swiss Express treinstellen moet ook op grensoverschrijdende trajecten kunnen worden ingezet, zo meldt de SBB. Het gaat daarbij om grensoverschrijdend verkeer naar Duitsland en Oostenrijk. Door de treinen ook geschrikt te maken voor verkeer in buurlanden, hoopt het bedrijf de treinstellen maximale flexibiliteit te kunnen behalen.

Hieronder een rapportage van de Zwitserse TV-zender SF. 

Tagesschau vom 12.05.2010

Er is ook kritiek op de opdracht. Met name op de nieuwe techniek, dat zou een te groot risico zijn. Opnieuw een rapportage van de TV-zender SF.

10vor10 vom 30.04.2010

Foto´s: SBB