fbpx

NMa houdt vinger aan de pols bij trein naar België

29 nov 2012 16:08

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) houdt de Nederlandse Spoorwegen extra in de gaten over mogelijk machtsmisbruik op de lijn naar Antwerpen. Dat bevestigt een woordvoerder van de waakhond naar aanleiding van een persbericht van de Maatschappij Voor Beter OV. Zodra er meer bekend is over de dienstregeling, moet de NS de NMa daar direct over inlichten.

Het gesprek met NS vond plaats naar aanleiding van diverse klachten over NS, waaronder van Voor Beter OV. Ook Rover heeft een klacht ingediend bij de NMa. Het conflict gaat over de verbinding tussen Amsterdam, Rotterdam, Breda en Antwerpen. NS wil daar alleen de snellere maar veel duurdere Fyra op laten rijden, met een lagere frequentie en zonder dat abonnementen geldig zijn. Omdat er een conflict is met de Belgische spoorvervoerder, laat de invoering echter op zich wachten.

De oude Beneluxtrein moet echter al per 9 december het veld ruimen, waardoor er geen ´gewone´ snelle trein meer maar België rijdt. Tussen Roosendaal en Antwerpen zijn reizigers straks aangewezen op een stoptrein die onderweg tien keer stopt. Voor veel reizigers is dat geen alternatief, waardoor zij zijn aangewezen op de duurdere Fyra. Jiska Eelen, één van de forenzen, stelde dat de Fyra haar minimaal zeshonderd euro per maand meer gaat kosten.

De NMa heeft nog geen officieel onderzoek ingesteld naar de gang van zaken. "Per 9 december gaat de dienstregeling in en er wordt nu nog onderhandeld over een aantal zaken", aldus de woordvoerder. "We kunnen pas handhaven als deze definitief is. Als we de informatie van de NS hebben gekregen, kijken we wat we verder gaan doen."

(c) Novum / Treinreiziger.nl