fbpx

NMBS: minder agressie tegen treinpersoneel dankzij agressiemasterplan

22 jan 2014 19:41

Terwijl in Nederland steeds meer agressie tegen treinpersoneel wordt gemeld, daalt het aantal meldingen in België voor het tweede jaar op rij. In 2013 daalde het aantal incidenten in België met 10 procent naar 1066. In 2012 waren dat er nog 1179 en in 2011 zelfs 1230. Dat melden de Belgische spoorwegen (NMBS) woensdag.

"Deze gunstige tendens is het resultaat van het anti-agressieplan waarbij de verschillende instanties betrokken zijn, strengere gerechtelijke straffen tegen daders alsook het opduiken van camera’s in de treinen" verklaart een NMBS-woordvoerder .

De vaststellingen van agressies worden opgedeeld in vier categorieën, in functie van de ernst van de feiten. “Slagen en verwondingen” verminderen met 13 procent, “lichte geweldpleging” met 9 procent en “bedreigingen” met 14 procent. De vierde categorie, “beledigingen”, blijft stabiel (+0,43 procent).

De twee meest ernstige categorieën vertegenwoordigen nog steeds 41 procent van de feiten. NMBS en Securail hebben een plan met 55 maatregelen opgesteld om de veiligheid van de treingebruikers te verzekeren en om een maatschappelijk fenomeen te bestrijden dat alle OV-bedrijven treft. De voornaamste maatregel concentreert zich op de aanwezigheid op het terrein van de “Ticket Control Teams” (TiCo Teams) alsook een versterkte aanwezigheid van Securail-ploegen op de treinen.

Daarnaast wordt ook een technische maatregel uitgerold: sinds oktober 2013 zijn er camera’s operationeel in de meest recente treinen en deze hebben een ontradend effect.167 treinen zijn op dit ogenblik met deze camera’s uitgerust.

In 70 procent van de gevallen wordt de agressie vastgesteld tijdens de controles. In 2014 zullen de controles aan boord van de trein nog versterkt worden.