fbpx

NMBS staking 5 november ook invloed op internationaal treinverkeer

30 okt 2009 14:00

Donderdag 5 november rijden er in België geen treinen door een staking van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. De staking zal ook invloed hebben op het internationale treinverkeer. De Thalys zal bijvoorbeeld niet rijden en de Benelux Amsterdam – Brussel rijdt alleen in Nederland. 

Aanleiding voor de aangekondigde staking vormen problemen bij de vrachtdivisie van de NMBS, B-Cargo. Bij B-Cargo dreigen zo´n 900 banen verloren te gaan. De vakbonden zeggen dat de NMBS tot dusver niet wil luisteren naar hun bezwaren. ,,Op geen enkel moment had het bedrijf oren naar hetgeen wij in dat verband te vertellen hadden´´, aldus een medewerker van vakbond. 
De vrachtafdeling van de NMBS lijdt zware verliezen. Dit jaar zou het bedrijf 188 miljoen euro in de min eindigen, na een verlies van 85 miljoen euro in 2008.

Stakingsduur 
De staking start woensdag 4 november om 22 uur en eindigt 24 uur later op donderdag 5 november om 22 uur. Echter door logistieke problemen zullen naar verwachting ook na 22 uur niet of nauwelijks treinen rijden.
Dagelijks nemen 350.000 forensen de trein, die door de staking gedupeerd worden. De NMBS heeft de staking inmiddels aangekondigd op haar website en klanten die ingeschreven zijn op de SMS-dienst een bericht gestuurd.

Internationaal treinverkeer
Niet alleen het Belgische binnenlandse treinverkeer wordt door de staking getroffen, maar ook het internationale treinverkeer. Zo zal de Benelux worden opgeheven tussen Roosendaal en Brussel. Ook de Thalys zal niet rijden. Woensdagavond al zullen enkele Thalys treinen worden opgeheven.
Ook de Eurostar naar Londen, TGV´s Brussel – Zuid Frankrijk en de ICE´s Brussel – Keulen – Frankfurt zullen door de staking niet rijden.

NS International
NS International geeft gedurende de staking een negatief reisadvies richting België en Frankrijk. Thalys reizigers kunnen kosteloos annuleren. Ook omboeken is toegestaan ongeacht tariefvoorwaarden, echter naar hoger tarief moet er wel worden bijbetaling.