fbpx

NMBS voert hogere toeslagen kaartverkoop in trein in

06 okt 2011 20:23

De Belgische spoorwegen NMBS voeren in de loop van volgend jaar (hogere) toeslagen in voor het kopen van een kaartje op de trein.

Op dit moment kopen nog veel reizigers hun kaartje op het station. De redenen daarvoor zijn het ontbreken van kaartautomaten op veel stations, het ontbreken van het loket op stations en de drukte bij het loket.

Reizigers hoeven, als zij opstappen in een station dat door niemand en niets bemand, geen toeslag te betalen bij het kopen van een vervoersbewijs op de trein. Als zij een ticket op de trein kopen vanaf een station waarop een loket is, moet er drie euro bijbetaald worden.

Reizigersorganisatie TreinTramBus, de Belgische tegenhanger van ROVER, is allerminst te spreken over het plan, doordat er vaak een lange rij staat bij de loketten en de automaten vaak niet werken. Het bericht over het niet werken van de kaartautomaten wordt door de NMBS zelf tegengesproken.

De reden voor het spoorbedrijf voor het veranderen van de toeslagen is om discussies op de trein te voorkomen. Deze ontstaan nu vaak doordat reizigers de treinbegeleider bij het net halen van de trein niet kunnen inlichten dat zij nog geen ticket hebben.

Nieuwe kaartautomaat
De NMBS is nieuwe kaartautomaten aan het plaatsen door heel België. Deze vervangen de oude automaten (uit 1999) en ze komen ook op stations te staan waar nog nooit een kaartautomaat heeft gestaan.

Op dit moment staan er in België, dat 550 stations heeft, 133 kaartautomaten. Deze zorgen voor 5% van de kaartverkoop. In Nederland staat op elk station minimaal één kaartautomaat, en is kaartverkoop in de trein al jaren geleden afgeschaft.