fbpx

NMBS wil bijna 40 miljoen euro van Fyra bouwer

26 sep 2013 18:27

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS eist ruim 27 miljoen euro schadevergoeding van AnsaldoBreda, de Italiaanse bouwer van de hogesnelheidstrein Fyra. Ook wil de NMBS 12,7 miljoen vanwege de te late levering. Het Belgische spoorbedrijf heeft bij de rechtbank van Utrecht een claim ingediend, aldus een woordvoerder donderdagmiddag.

In juli besliste de rechtbank al dat de NMBS de voorschotten ter waarde van ruim 37 miljoen euro, die betaald werden voor de drie bestelde Fyra´s, terugkrijgt. Dat geld is intussen overgemaakt. Nederland bestelde 16 Fyra-treinen, waarvan er 9 werden geleverd. Vanwege allerlei gebreken werden de treinen enkele weken na de officiële start al van het spoor gehaald.

De NMBS benadrukt dat het bij de ruim 27 miljoen euro om een "voorlopig´´ bedrag gaat. Het gaat om een vergoeding voor de materiële schade, naast de eerder opgelegde contractueel vastgelegde boete voor laattijdige levering van 12,7 miljoen euro. In totaal verwacht de NMBS dus ongeveer 40 miljoen euro.

De Belgen annuleerden op 3 juni de bestelling van drie V250-treinstellen bij AnsaldoBreda nadat de hogesnelheidsverbinding tussen Brussel en Amsterdam op 17 januari wegens technische problemen werd stilgelegd. Op 18 januari gelastten de Belgische autoriteiten een formeel rijverbod.

(c) ANP