fbpx

NMBS wil geld terug van AnsaldoBreda vanwege Fyra

20 jan 2013 15:14

De Belgische spoorwegen (NMBS) hebben ruim 55 procent van de Fyra-treinstellen betaald. Dat komt neer op een bedrag van ruim 33 miljoen euro. Dat geld wil NMBS nu terug van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Dat zei NMBS-topman Marc Descheemacker op de Belgische televisie. 

Bij het afsluiten van het contract is bepaald dat vertragingen of afwijkingen tot een schadevergoeding zouden kunnen leiden die zou kunnen oplopen tot 40% van het aankoopbedrag. Voor NMBS komt dat neer op een schadevergoeding vanwege de late levering van maximaal 24 miljoen euro. In 2009 kondigde het bedrijf al aan om op basis van die clausule een schadeclaim in te dienen

Brutale maatregelen
Het geld dat NMBS in de treinen investeerde kan volgens topman Marc Descheemaecker worden teruggeëist. Eerder stelde hij dat de Fyra geen ´rommeltrein´ is, maar die verklaring trok hij nu in. Hij kondigde ´heel dringende brutale maatregelen´ aan die ook naar AnsaldoBreda toe worden genomen.

Betaling
Om wat voor maatregelen het gaat maakte hij niet duidelijk. Dat wordt pas bekend als de raad van bestuur hier een beslissing over heeft genomen en ook NS en AnsaldoBreda op de hoogte zijn. Van de zestig miljoen euro die België voor de treinen heeft toegezegd is al 55 procent betaald. Descheemaecker wil het geld terugkrijgen. "We hebben onze voorzorgsmaatregelen genomen en hebben de voorschotten afgedekt met onherroepelijke bankgaranties."

Klomp
De topman zegt AnsaldoBreda sowieso voor de rechter te slepen. "Als ik hun verontschuldigingen zie, dan breekt mijn klomp. Wij en onze reizigers hebben onherroepelijk schade opgelopen."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *