fbpx

Noorwegen per trein – Noorse spoorwegen NSB

Per trein vanuit Nederland naar Noorwegen is een hele belevenis. Maar wie het geduld daarvoor niet heeft, kan vliegen naar Noorwegen, en alsnog het land verkennen per trein. De Noorse spoorwegen heet NSB (Norges Statsbaner).

De term NSB heeft in Noorwegen niets van doen met de Tweede wereldoorlog, waarmee deze afkorting in Nederland wordt geassosieerd. Noorwegen kent een langgerekt spoorwegnetwerk. Het Noordelijkste station is Narvik. De frequenties van treinen is in Noorwegen een stuk lager dan in Nederland. Haast nergens rijdt er ieder uur een trein, alleen rond de stad Oslo rijden er frequent stadstreinen.

Maar buiten Oslo is de frequentie heel wat minder. In veel gebieden rijdt slechts een paar keer per dag een trein. Het is daarom belangrijk om vooraf de reis goed voor te bereiden.  De website van de Noorse spoorwegen (www.nsb.no) is ook toegankelijk in het engels. 

Trondheim – Bodø
Tromsø ligt ongeveer 1200 kilometer ten noorden van Oslo. Vanaf Bodø rijdt er 1 dag trein en 1 nachttrein naar Trondheim. Vooral het eerste deel van dit traject (vanaf Bodø) is een bijzonder mooi treintraject. Genieten van de natuur gaat van zelf. De reis naar Trondheim is echter een lange zit, circa 10 uur. Na een aantal uur is de natuur nog zo mooi, maar begint het te wennen. Wie Noorwegen van top tot teen wil ontdekken, moet zeker ook met de trein vanuit Bodø richting Trondheim reizen. Vanuit Bødo kan er ook per bus worden gereisd naar Narvik, het Noordelijkste station van het land. Vanuit Narvik rijden er echter alleen treinen richting Zweden.

Oslo – Bergen
Volgens de vereniging van internationale treinreizigers behoort dit traject tot de top mooiste treintrajecten van Europa. Ook tijdens deze reis is goed te zien hoe mooi Noorwegen is. Op de Bergenbaan, zoals de spoorlijn ook wel genoemd wordt, rijden ongeveer 5 treinen per dag. Deze rit duurt in totaal 8 uur. Echter, het is een aanrader om in Myrdal uit te stappen en aldaar de trein naar Flåm te nemen.

Flamsbaan: Myrdal – Flåm
De trein naar Flåm neem je niet om even snel te reizen, want de maximum snelheid van de Flamsbaan ligt op 40 kilometer per uur. Maar wie van de natuur houdt, moet zeker met de trein van Myrdal naar Flåm. De treinreis over de 20 kilometer lange spoorlijn duurt een uur. Het biedt een prachtig uitzicht op de omgeving. Myrdal is gelegen op 865,5 meter boven de zeespiegel, maar Flåm op slechts 2 kilometer boven de zeespiegel. Een spectaculaire afdaling dus.  

Treinreizen door Noorwegen
noSun biedt een aantal treinreizen door Noorwegen, compleet met hotels en met voldoende tijd om verschillende steden te bezoeken. De reizen gaan doorgaands niet alleen per trein, maar ook voor een deel per boot.

Spoorkaart van Noorwegen
Per trein reizen door Noorwegen? Dan is een spoorkaart wel handig. Download hier een spoorkaart van Noorwegen.  Kijk vooraf na of er geen werkzaamheden zijn. In Noorwegen is het mogelijk om reisinformatie per SMS te krijgen.

Tot slot

Stand van zaken: voorjaar 2009. Onderste vijf foto´s van de Flamsbanen, overige foto´s van David Gubler onder cc-by-nc-sa, GNU licentie.

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
h. matthijsse
5 jaren geleden

als je de reis Oslo-Bergen onderbreekt voor de Flamsbaan, moet je dan overnachten in Myrdal?

Marlies Nafzger
5 jaren geleden
Antwoord aan  h. matthijsse

Beste heer of mevrouw Matthijsse,

4 jaar geleden heb ik de treinreis vanuit Oslo naar Bergen gedaan. Je kunt gemakkelijk een account aanmaken bij de NSB en alles zelf via internet regelen. Als je een vroege trein neemt, kun je halverwege uitstappen voor de Flamsbanen en dan dezelfde dag nog terug om je reis naar Bergen te vervolgen. Dat moet waarschijnlijk lukken, maar zou ik niet doen. Ik heb in Myrdal overnacht en heb nog een boottocht over de prachtige fjord gemaakt. Je kunt ook vanuit Myrdal met de boot naar Bergen en dan doe je het laatste stuk dus niet per trein.
Succes!
Marlies N.