fbpx

NS bus Castricum – Amsterdam stopt voorlopig

30 mei 2016 10:06

De NS bus Castricum – Krommenie-Assendelft – Amsterdam Sloterdijk rijdt niet meer. Gemiddeld zaten er twee reizigers in de bus. Er komt alleen na de zomer weer een bus te rijden als NS toestemming krijgt van en naar Amsterdam Zuid te rijden.

Het oorspronkelijke plan was ook dat de bus naar Amsterdam Zuid zou gaan rijden, maar daarvoor kreeg NS geen toestemming. Om toch te kijken of bussen een bijdrage konden leveren bij het ontlasten van de volle treinen werd er vervolgens een busdienst naar Amsterdam Sloterdijk gestart.

De busdienst ging op 22 februari van start en heeft dus ruim drie maanden gereden. Doordat de bus veel trager is dan de trein en ook niet in de reisplanner werd getoond, was de animo voor de bus zeer beperkt. De trein doet er vanaf Castricum 22 minuten over, terwijl de bus er 1 uur en 10 minuten over deed.

Als NS alsnog toestemming krijgt naar Amsterdam Zuid te rijden, komt de buslijn terug. Reizigers vanuit Castricum naar Amsterdam Zuid moeten per trein minimaal twee keer overstappen. Als er een rechtstreekse bus komt te rijden, wordt gehoopt dat deze meer reizigers trekt dan tot nu toe.

NS kondigde eerder ook aan bussen te willen laten rijden vanuit Brabantse steden rondom Den Bosch naar Utrecht Centraal. Het gaat dan om steden die niet per trein bereikbaar zijn. Die reizigers moeten nu eerst per bus naar Den Bosch om op de trein te kunnen stappen. Als daar een rechtstreekse bus kan rijden, hoopt NS ook daardoor de drukte in de trein te verminderen. Dat geldt ook voor een busdienst Den Bosch – De Uithof en Amersfoort – De Uithof.

Of die bussen er echt komen is nog onduidelijk. Dat hangt af van de gesprekken met de provincies en andere ov-bedrijven. "Deze gesprekken verlopen goed en NS is optimistisch gestemd over de afloop", meldt NS.