fbpx

NS bussen blijven vrijwel geheel leeg

06 apr 2016 13:21

De NS-bussen die sinds 22 februari tussen Castricum en Amsterdam Sloterdijk rijden om de volle treinen te ontlasten trekken nauwelijks reizigers. Volgens NS nemen 50 reizigers per week de bus, dat komt neer op ongeveer één reiziger per bus.

  • Update, NS laat weten per abuis aanvankelijk een verkeerd cijfer geleverd te hebben. Het gaat om 80 reizigers per week, dus gemiddeld twee reizigers per bus.

Er rijden 4 bussen in de ochtendspits en 4 in de avondspits. Dat komt neer op 40 busritten per week. Dat de bussen nauwelijks reizigers trekken is voor velen geen verrassing. De bussen doen er volgens dienstregeling namelijk 70 minuten over om vanuit Castricum naar Amsterdam Sloterdijk te rijden. Ter vergelijking: de trein doet dat in 22 minuten. De bus stopt onderweg ook nog te Krommenie-Assendelft. Vanuit daar is de bus ongeveer 20 minuten langzamer dan de trein.

Het plan was dat de bussen naar Amsterdam Zuid zouden rijden. Daarmee hadden de bussen iets meer potentie gehad. Treinreizigers tussen Castricum en Amsterdam Zuid moeten nu vaak gebruik maken van drie treinen, tenzij er wordt overgestapt op de metro. Met NS duurt een treinrit Castricum – Amsterdam Zuid bijna een uur. Een rechtstreekse bus zonder overstappen was in dat geval interessant geweest. Rond Amsterdam Zuid is er echter geen capaciteit voor de NS-bus. Bovendien zou de bus dan waarschijnlijk in de file komen op de ring van Amsterdam, waardoor de bus ook dan traag blijft.