fbpx

NS-directeur niet blij met uitgelekt plaszakplan

10 okt 2011 8:05

Dat de NS in zijn hemd is gezet omdat het voor noodgevallen plaszakken wil invoeren, komt doordat iemand naar de pers heeft gelekt. Dat schrijft NS-directeur Ingrid Thijssen in een vertrouwelijke brief aan het personeel, die is gelekt naar De Telegraaf.

"We kregen de hoon van Nederland over ons heen", schrijft de directeur volgens de krant in de brief. "Het middelpunt van pure spot worden is kwetsend voor iedereen die bij NS werkt."

Toen bekend werd dat de NS plaszakken aan de uitrusting van stoptreinen zonder toilet wil toevoegen, kreeg de zaak internationale media-aandacht. Vakbonden reageerden verontwaardigd. Onder meer omdat bij gebrek aan afgezonderde ruimtes werd geopperd de cabine van de machinist in noodgevallen als toilet te gebruiken.

Passagiers met hoge nood zouden daar dan de plaszak kunnen gebruiken. Machinisten voelden er volgens de krant achter weinig voor hun werk tussen plasspetters te moeten doen. Nu schrijft Thijssen dat de cabine een werkplek is en dat het niet de bedoeling is dat er wordt geplast. Ze zegt het vervelend te vinden dat hierover verwarring is ontstaan.

Ook zouden de media de zaak hebben uitvergroot. Als een trein zonder toiletten strandt, is de NS volgens de directeur liever met een plaszak verlegen dan om een plaszak verlegen.

(c) Novum