fbpx

NS-dochter Abellio niet meer de winnaar van OV-concessie Limburg

29 apr 2015 18:40

De provincie Limburg heeft het contract met NS-dochter Abellio opgezegd. Daarmee komt de enige overgebleven kandidaat Arriva weer in beeld. Het bod van Veolia is namelijk ongeldig verklaard. Mogelijk moet ook de hele aanbesteding overnieuw. In dat geval mag NS weer meedoen. Dat blijkt uit antwoorden van de Limburgse gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) woensdag op vragen uit Provinciale Staten (PS) van Limburg.

Het gaat om de aanbesteding voor het openbaar vervoer in de provincie vanaf eind 2016 tot en met 2031. Afgelopen maart kreeg Abellio Limburg de concessie. De waarde van de opdracht komt neer op 2 miljard euro. De aanbesteding in Limburg is uniek, omdat het om zowel bussen als stoptreinen gaat.

Van der Broeck schetste woensdag twee scenario´s. In het eerste scenario gaat de gunning naar Arriva. Na een besluit daartoe is er een bezwaartermijn van zes weken. Het tweede scenario is een nieuwe aanbesteding. Maar daartegen kan Arriva bezwaar maken en ook de NS kan daarop inschrijven, zegt Van der Broeck.

Van der Broeck zegt dat de Gedeputeerde Staten op 26 mei de knoop doorhakken over welk scenario het gaat worden. Een woordvoerder van de NS zegt woensdag het besluit van de provincie Limburg te respecteren. ´´We hebben ons uit de wedstrijd gespeeld´´, zegt hij.

Veolia gaf eerder aan een nieuwe aanbesteding te willen