fbpx

NS: Driekwart treinreizigers staat achter sluiten poortjes

01 mei 2015 10:24

Driekwart van de reizigers op Rotterdam Centraal vindt het goed dat de stationspoortjes vanaf vandaag zijn gesloten. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag wordt uitgevoerd op Rotterdam Centraal. Omstreeks tien uur hadden meer dan 1.000 reizigers deelgenomen aan het onderzoek en heeft NS de eerste resultaten gepubliceerd.

Het onderzoek bestaat uit één vraag, maar reizigers konden verder ook opmerkingen doorgeven. Naast begrip moeten reizigers ook wennen aan de nieuwe situatie. Zo zijn er vragen over het wegbrengen van familieleden en de bereikbaarheid van winkels. 

Conducteurs, machinisten en andere spoormedewerkers sloten vanochtend vroeg – met een symbolische druk op de knop – de laatste poortjes van Rotterdam Centraal. Tijdens de ochtendspits kregen treinreinreizigers op Rotterdam Centraal ook tulpen uitgedeeld. Nadat zwartreizigers diverse conducteurs mishandeld hadden, besloot NS de sluiting van de poortjes op Rotterdam Centraal een halfjaar te vervroegen.

Rotterdam Centraal is nu het eerste grote station waar alle toegangspoortjes zijn geactiveerd. Dagelijks reizen meer dan 100.000 mensen via dit station, waaronder veel internationale treinreizigers. Alle binnenlandse e-tickets en de meeste internationale vervoersbewijzen hebben een barcode waarmee de toegangspoortjes geopend kunnen worden. Duitse papieren treinkaartjes, Eurostar vervoerbewijzen en smartphone tickets van Thalys bevatten nog niet zo´n barcode. Die reizigers kunnen een keycard krijgen om de poortjes te openen.

Van de ruim 400 stations in Nederland krijgen er 82 toegangspoortjes om zwartrijden en agressie in treinen en stations terug te dringen. Dat betekent volgens NS dat uiteindelijk 90% van de mensen bij aanvang van hun treinreis of bij het verlaten van het station een poortje tegenkomt.