fbpx

NS Dubbeldeksmaterieel (DDM)

23 mrt 2009 1:19

DDM (dubbeldeksmaterieel) is het eerste dubbeldeksmaterieel van de Nederlandse Spoorwegen. In 1985 zijn er in totaal 75 rijtuigen van dit type besteld. 

De in 1985 in dienst gestelde serie DDM-1 is het eerste dubbeldeksmaterieel van de NS. De serie bestaat uit:

  • 13 stuurstandrijtuigen tweede klas 
  • 33 rijtuigen tweede klas
  • 29 rijtuigen eerste/tweede klas

Op alle stuurstandrijtuigen zijn de naam en afbeelding van een bedreigde diersoort aangebracht. Dit was een gezamenlijk initiatief van NS en het Wereld Natuur Fonds. De afgebeelde dieren zijn: Arend, Bizon, Cheetah, Condor, Dolfijn, Neushoorn, Olifant, Ooievaar, Otter, Panda, Tijger, Walvis en Zeehond.
Enkele van deze stickers zijn weggehaald na erge slijtage. Dichtbij het rijtuig zijn nog wel de contouren te zien van wat zwart was. Het stuurstandrijtuig ´Panda´ heeft in de jaren ´80 brand gevat en is later voorzien van groene i.p.v. rode banken.

Eerste klas
De eerste klas banken van DDM zijn vrijwel gelijk aan de tweede klas in ICM, alleen voorzien van luxe stoffen bekleding. Van negen rijtuigen is de eerste klas gedeclasseerd naar tweede klas, waarbij de banken eenvoudigere bekleding kregen. In de loop van 2007 zijn deze rijtuigen op vier na weer verbouwd tot de oorspronkelijke staat.

Tekst & foto: Wikipedia, GNU-licentie