fbpx

NS en Arriva zetten extra lange treinen in

01 sep 2014 8:58

De Nederlandse Spoorwegen en Arriva rijden vanaf vandaag in de ochtend- en avondspits op een aantal trajecten met langere treinen. Op de drukste momenten van de dag zijn er in totaal zesduizend zitplekken meer dan in het najaar van 2013. Toen kwamen er bij Rover veel klachten binnen over overvolle treinen.

In de herfst is het altijd drukker in de trein dan in andere seizoenen, omdat er veel nieuwe mensen gaan studeren en de zomervakanties voorbij zijn. Vanaf 1 september wordt daarom op werkdagen ongeveer dertig procent van de treinen in de spits verlengd. De extra lange treinen worden tenminste ingezet tot de nieuwe dienstregeling er in december is.

DDAR treinen
Voor de extra zitplaatsen worden achttien oude dubbeldekkers van het type DDAR weer in gebruik genomen. Daarmee is een investering gemoeid van 17 miljoen euro. Onder meer rond Amsterdam, Schiphol, Utrecht en op de Flevolijn worden treinen verlengd. Ook buiten de Randstad komt meer zitruimte. 

Tellers
Door ´tellers´ in te zetten gaat de NS kijken of de verlengde treinen ook echt nodig zijn. Verder wordt in de NS-app de zogeheten drukte-indicator verbeterd. Reizigers kunnen daar ook volle treinen melden of andere feedback geven.

Drukke treinen blijven
Eerder maakte het spoorbedrijf al bekend dat, ondanks de inzet van langere treinen, volle treinen zullen blijven bestaan. NS topman Timo Huges zei eerder daarover: "Wij moeten niets anders doen dan de reiziger te helpen door zijn reis zo voorspelbaar mogelijk te maken. Maar staan in de spits hoort er ook in de toekomst bij, net als werkzaamheden. Daar wil ik eerlijk over zijn", aldus de NS-baas. 

Kortere treinen
Een aantal treinen wordt ook korter (17%). Dat geldt bijvoorbeeld tussen Den Haag en Venlo, waar een aantal negendelige treinen wordt vervangen door zesdelige dubbeldekkers. 
"Om de versterkingen mogelijk te maken hebben we ervoor gekozen om minder capaciteit aan te bieden op andere trajecten waar dat volgens de prognoses kan", legde een NS-woordvoerster eerder uit.

Arriva
Behalve NS verlengt ook Arriva treinen in de provincie Groningen. Zes treinstellen krijgen een extra tussenrijtuig, waardoor er 350 zitplaatsen bijkomen. Per september kan Arriva drie verlengde treinen inzetten, de andere verlengde treinen volgen later. De extra tussenrijtuigen worden nieuw gemaakt bij treinfabrikant Stadler, de fabrikant van de Spurt-treinen van Arriva.

Deze drukke treinen worden vanwege logistieke redenen niet verlengd.

Tijd Druk traject Eindbestemming Treinnr
6:42 Leeuwarden – Zwolle Rotterdam C 12522
8:07 Geldermalsen – Utrecht C Utrecht C 6022
16:44 Utrecht C – Gouda Den Haag C 2054
16:55 Utrecht C – Geldermalsen Tiel 6061
17:22 Roosendaal – Bergen op Zoom Vlissingen 2648
17:24 Den Haag C – Gouda Amersfoort Schothorst 11763
17:34 Amsterdam C – Zaandam Uitgeest 4754
17:38 Utrecht C – Ede-Wageningen Nijmegen 3163
17:47 Schiphol – Utrecht C Heerlen 3565

 

(c) Novum / Treinreiziger.nl