fbpx
Foto: Florian Sterl

NS en ProRail gaan nooddienstregeling extreem weer testen

22 sep 2010 11:57

Op zondag 10 oktober gaan NS en ProRail een speciale nooddienstregeling testen. Hierbij gaan treinen van NS pendelen tussen verschillende stations. Om te zien of deze dienstregeling in de praktijk functioneert, wordt op zondag 10 oktober een test gehouden. Reizigersvereniging Rover is niet te spreken over de voorgenomen test.

Bij deze speciale nooddienstregeling rijden treinen volgens een ‘pendelprincipe’. Bij pendelen rijden treinen over kortere trajecten heen en weer in plaats van dat deze lange trajecten rijden. De kans dat verstoringen leiden tot kettingreacties is hierdoor aanzienlijk kleiner. In december 2009 moest meerdere dagen volgens een dergelijke nooddienstregeling gereden worden. Toen verliep echter niet alles vlekkeloos. Daarom wil de spoorsector op 10 oktober de nieuwe nooddienstregeling testen.

Buitenproportioneel
Rover ziet echter niets in de testen. Volgens de reizigersorganisatie is de overlast die dit voor reizigers geeft, buiten proportie. Wel vindt Rover het een goede zaak dat de spoorsector de winterproblemen op het spoor serieus nemen. "In de nooddienstregeling rijden op een aantal trajecten geen Intercity´s en moeten reizigers vooral op langere afstanden vaker overstappen. In een kritieke situatie is dat acceptabel, maar niet als test. De praktijksituatie zou er toch heel anders uitzien dan een geplande oefening op een zondag. Deze test kan beter worden vervangen door een computersimulatie", aldus de reizigersvereniging.

Extra reistijd
Volgens NS en ProRail is de test nodig en wijzen erop dat de test is onderdeel is van een pakket van maatregelen dat met minister Eurlings van V&W is afgesproken. Van extreme extra reistijden is voor de meeste reizigers geen sprake, aldus de spoorbedrijven. Op 10 oktober gaat de helft van de reizen maximaal 5 minuten langer duren. Voor circa 9% van de reizen is sprake van een extra reistijd van 30 minuten of langer.

Reisplanner
NS zorgt er voor dat de speciale winterdienstregeling voor extreem weer vanaf 25 september te raadplegen is op www.ns.nl. Zo kunnen reizigers vooraf hun reisschema bekijken. Om de reizigers te informeren dat op zondag 10 oktober een andere dienstregeling geldt, worden onder andere advertenties geplaatst en reguliere reisinformatiemiddelen ingezet.