fbpx

NS en ProRail: zaterdag en zondag minder treinen door winter

De Nederlandse Spoorwegen en Prorail passen de dienstregeling voor komend weekeinde aan, om daarmee te spoorverkeer bestuurbaar te houden. Op plaatsen waar normaal vier intercity´s of stoptreinen per uur rijden, wordt de treindienst gehalveerd.

Ook vrijdag is het treinverkeer aangepast. Op veel trajecten vallen treinen uit. Arriva rijdt met een zondagsdienstregeling. De problemen begonnen donderdag. Toen kwam het treinverkeer in Noord-Nederland geheel stil te liggen en was ook treinverkeer van en naar Utrecht en Amersfoort geruime tijd niet mogelijk.

Door de sneeuw ontstaan er problemen met de wissels. Om die te verhelpen heeft ProRail extra storingsploegen gereed. Wissels hebben weliswaar wisselverwarming, maar die kunnen met een combinatie van sneeuw uitvallen, waardoor de wissels vast vriezen.

Om een chaos zoals donderdag te voorkomen, wordt de dienstregeling preventief aangepast. Nederland is één van de drukste spoorwegnetten van Europa. Als er de nodige storingen voor doen, ontstaat er een sneeuwbal-effect, waardoor er vervolgens logistieke problemen ontstaan. Om die problemen voor te zijn, wordt het treinverkeer uitgedund. Daarmee wordt het sneeuwbal-effect en de logistieke problemen beperkt.