NS: hinder personeelstekort was in september het grootst

De impact van het personeelstekort bij NS leidde in september tot de meeste hinder. Dat stelt het bedrijf in een eindejaarsprognose over 2022. Volgens NS had desondanks 96,5% van de reizigers in de spits een zitplaats.

September meeste volle treinen

Uit de NS-cijfers blijkt dat er voor de zomer ruim 40 treinen bij het spoorbedrijf het predicaat druk hadden. In juli en augustus halveerde dit, om in september explosief te groeien naar 183. Daarmee heeft september volgens de NS-statistieken de meeste volle treinen. Die volle treinen hielden verband met het personeelstekort, daarom stelt NS dat de hinder in september het grootst was.

De 183 te volle treinen is nog los van drukke treinen door onverwachte omstandigheden op de dag zelf, zoals een aanrijding of verstoring. In oktober en november zijn er weliswaar meer treinen geschrapt maar zijn drukke treinen verlengd, waardoor er per saldo volgens NS minder te drukke treinen waren.

Wouter Koolmees, president-directeur van NS: “In september ging Nederland weer naar school en aan het werk. Juist in die maand waarin veel mensen op NS rekenden, hebben we een valse start gemaakt door ondermaats te presteren. Achter de cijfers gaan verhalen schuil van reizigers die last hadden van uitval en volle treinen en van collega’s die onder hoge druk hebben gewerkt.”

Aantal te drukke treinen in de spits. Bron: NS

Groei stagneert

In maart, waarin de laatste coronamaatregelen zoals het verplichte mondkapje verdwenen, kwam de reizigersgroei weer op gang. De groei is echter gestagneerd. NS vervoert op dit moment circa 20 procent minder reizigers dan voor corona. “Dat komt met name door het thuiswerken, waardoor de forens minder vaak voor zijn werk in de trein zit” verklaart NS in een persbericht. Het bedrijf wijst er ook op dat de reispatronen veranderen: vooral de dinsdag en donderdag zijn drukker dan de andere dagen van de week.

Normaal gesproken is september de drukste maand van het jaar. In 2019 werden er 36,7 miljoen reizigers in die maand verwacht. Nu in 2022 gaat het om 31,1 miljoen reizigers, een afname van 15%. Opvallend is dat NS nu in november meer reizigers heeft vervoerd dan in september.

Stiptheid gedaald

Naar verwachting heeft 8,2% van de reizigers dit jaar een vertraging van vijf minuten of meer. Vorig jaar was dat nog 5,6%. Dit komt erop neer dat het aantal vertraagde reizigers percentueel met bijna de helft is toegenomen.

Op de hogesnelheidslijn blijven de meeste vertragingen. Hier komt bijna 20 procent van de reizigers (18,4%) met vertraging aan. NS wijst erop dat de laatste maanden door ProRail een snelheidsbeperking is ingesteld, hierdoor doen Intercity Direct treinen er circa drie minuten langer over. Er is dan sneller sprake van vertraging (+5 of meer). Thalys en Eurostar, die normaal sneller rijden over de HSL, doen er vijf à zes minuten langer over.

Zitplaatskans

Het percentage reizigers dat in de spits een zitplaats heeft, komt volgens NS over heel 2022 naar verwachting uit op 96,5% (2021: 99,6%). Voor de Hogesnelheidslijn (Schiphol-Rotterdam-Breda) komt dit uit op 98,0% (2021: 99,9%). In september hadden reizigers tijdens de spits het minst kans op een zitplaats (91,2%).

This post was last modified on 19 december 2022 11:54

Share

Recent Posts

Hele dag geen treinen tussen Amersfoort en Apeldoorn vanwege defecte bovenleiding

Door een defecte bovenleiding rijden er sinds zondagavond laat geen treinen tussen Amersfoort en Apeldoorn.…

2 dagen terug

Nog tot begin juni geen treinen tussen Maastricht en Luik door noodweer

De herstelwerkzaamheden aan het spoor tussen Maastricht en Luik na de zware regenval van vorige…

5 dagen terug

Lelylijn, open toegang en meer internationaal treinverkeer opgenomen in hoofdlijnenakkoord PVV, NSC, VVD en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB…

2 weken terug

Onderzoeksraad trekt conclusies na treinongeluk Voorschoten: onvoldoende aandacht voor veiligheid

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en…

2 weken terug

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes…

3 weken terug

Siemens levert materieel voor nieuwe hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas

Het Amerikaanse treinconcern Brightline heeft bekendgemaakt dat Siemens de voorlopige uitverkorene is om materieel voor…

3 weken terug