NS International: 20% meer reizigers dan voor corona

Een recordaantal reizigers heeft vorig jaar een internationale treinreis geboekt bij de NS. Met 20 procent meer passagiers dan in 2019 – voor de coronacrisis – is dat meer dan verwacht, meldt het vervoersbedrijf. Het bedrijf denkt dat deze stijgende trend ook het komend jaar door zal zetten.

Stedentrips

Vooral stedentrips, vaak per slaaptrein, waren in 2022 populair. Concrete cijfers geeft de vervoerder niet. Eind dit jaar wil de NS een vijfde rechtstreekse Eurostar laten rijden tussen Amsterdam, Rotterdam en Londen.

Het Financiële Dagblad merkte recent op dat de Eurostar altijd minimaal half leeg rijdt. Dit heeft te maken met de capaciteit van de marechaussee. Aanvankelijk was ook de bedoeling dat de helft van de trein toegankelijk zou zijn voor reizigers met eindbestemming Brussel, die hoeven niet langs de marechaussee.

Nightjet

Ook was vorig jaar reizen met de Oostenrijkse Nightjet naar Wenen en Zürich geliefd. Naar de Zwitserse plaats rijdt sinds 2021 een slaaptrein en daar hebben in het eerste jaar volgens de NS ruim 100.000 mensen gebruik van gemaakt. Dat komt neer op circa 137 reizigers per nacht per richting.

De trein biedt ruimte aan circa 200 mensen in de lig- en slaaprijtuigen. Rond de vakanties is de trein vaak vol, in het laagseizoen is er vaak nog wel plek. Dat wil zeggen, naar Basel. Slechts één slaap- en ligrijtuig gaat door naar Zürich. Naar Basel zijn er daarnaast vaak nog twee ligrijtuigen, met één slaaprijtuig.

Er zijn in 2022 enkele incidenten geweest waarbij een lig of slaaprijtuig ontbrak, waarbij reizigers aangewezen waren op een zitplaatsje. De trein heeft namelijk ook meerdere zitrijtuigen, alhoewel die formeel geen Nightjet zijn maar rijden als Duitse Intercity. NS International liet eerder al aan Treinreiziger.nl weten dat de Zwitserse spoorwegen in 2023 extra zullen investeren in het onderhoud. De bedoeling is dat dit rijtuig uitval gaat voorkomen.

Duurzaam

De directeur van NS Internationaal, Heike Luiten, zegt dat de verkoopcijfers al sinds mei hoger waren dan in 2019. “We hadden zo’n snel herstel niet voorzien.” Volgens de directeur is deze ontwikkeling ook terug te zien bij Europese vervoerders. “We zien dat de charme, het comfort en de bagageruimte van de trein steeds vaker de doorslag geven.” Daarbij speelt ook de wens van mensen om duurzamer te reizen, als alternatief voor het vliegtuig. Ook speelden de lange rijen en de bagageproblemen op de luchthavens mee bij de keuze voor de trein, aldus Luiten.

Gezien de belangstelling adviseert NS reizigers vroeg te boeken, ook omdat de prijzen van de tickets duurder worden bij het naderen van de reisdatum. TUI maakte recent bekend ook een groeiende belangstelling te zien voor de trein.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 14 januari 2023 11:11

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

2 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

6 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

6 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

1 week terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

1 week terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

1 week terug