fbpx

NS komt gedupeerde reizigers tegemoet

14 jan 2010 13:53

NS is coulant voor treinreizigers die in december tijdens het negatieve reisadvies hinder ondervonden van vertragingen. Dit heeft NS besloten na overleg met reizigersvereniging ROVER. De coulance past in een serie maatregelen van NS om treinreizigers tegemoet te komen na de ongemakken op het spoor. ROVER waardeert deze koers van NS.

“De spoorsector heeft deze winter een valse start gemaakt, maar NS is nu weer op de goede weg”, aldus de reizigersvereniging. Al eerder kondigde NS grote investeringen aan in de winterbestendigheid van het materieel. Treinreizigers worden warm gehouden met gratis koffie, thee en erwtensoep en door goede voorbereidingen is de dienstregeling op het spoor weer grotendeels te vertrouwen.

Anders was dit in de week voor kerst, toen reizigers werd afgeraden met de trein te reizen. Strandingen, het verplicht opnemen van vrije dagen en het niet kunnen gebruiken van het treinabonnement waren toen voor veel reizigers het gevolg. NS zag aanvankelijk geen reden om de reiziger financieel tegemoet te komen en beriep zich op overmacht door sneeuwval. ROVER kondigde daarop een gang naar de geschillencommissie aan.

NS heeft ROVER deze week aangegeven uit coulance verzoeken tot Geld Terug bij Vertraging (GTBV) over deze periode ook te behandelen. ROVER heeft hier positief op gereageerd. Reizigers die in december tijdens het negatieve reisadvies grotere vertragingen opliepen, ontvangen na een verzoek bij NS hun geld in lijn met de GTBV-regeling terug. Verder zegt NS dat zij verzoeken van abonnementhouders die bij NS gemotiveerd aangeven dat zij een concrete reis hebben willen maken, maar deze door het negatieve reisadvies niet hebben gemaakt, individueel beoordeelt. De al ingediende reizigersclaims worden op basis van deze coulance beoordeeld en hoeven dan ook niet opnieuw ingediend te worden. NS heeft verder besloten ongebruikte Keuzedagen die eind december afliepen, nog tot en met 31 januari 2010 te verlengen.

ROVER is tevreden met deze coulance. Met het oog op de toekomst wil de reizigersvereniging het beroep op overmacht nog wel aan de geschillencommissie voorleggen.