fbpx

NS komt met speciale OV-chipkaart voor slechtzienden en blinden

15 okt 2012 11:15

Blinden en slechtzienden kunnen vanaf volgend jaar reizen met een speciale OV-chipkaart, waarmee het in- en uitchecken niet meer nodig is om de reis geldig te laten zijn. De nieuwe kaart is alleen geldig bij het treinverkeer. Alle treinvervoerders doen mee, laat een woordvoerder van de NS weten.

De huidige kaart zorgt voor te veel problemen. "Soms weet je niet of de piep die wordt gehoord bij het inchecken van jezelf is of van de buurman in het volgende poortje", licht de woordvoerder toe. "En op kleine stations is de in-/uitcheckpaal soms niet te vinden." Hij benadrukt dat het voor blinden op grote stations over het algemeen goed te doen is, dankzij goede looproutes.

Blinden en slechtzienden kunnen straks telefonisch of via internet een treinreis boeken; daarna maakt het in- en uitchecken niet meer uit. De speciale chipkaart komt er op verzoek van de organisatie Visiris, een organisatie voor mensen met een visuele beperking. In januari moet de nieuwe kaart er zijn.

In de bus, tram en metro moeten blinden en slechtzienden wel gewoon blijven in- en uitchecken. Daarom is de kaart volgens reizigersvereniging Voor Beter OV een vooruitgang, maar half werk.

Novum / Treinreiziger.nl