fbpx

NS koopt voor 45 miljoen euro aandelen in HTM

13 mrt 2013 13:47

De overeenkomst tussen NS en de gemeente Den Haag over de aankoop van 49 procent van de aandelen in stadsvervoerder HTM gaat door. Dat melden HTM en NS in een gezamenlijk persbericht. NS betaalt 45 miljoen euro voor de aandelen. De Haagse gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het plan.

“Goed nieuws voor de reiziger, voor de HTM, voor de gemeente Den Haag, maar zeker ook voor de Haagse economie. We maken dingen mogelijk die anders niet zouden gebeuren. Den Haag krijgt het beste openbaar vervoer van Nederland”, zegt wethouder Financiën Boudewijn Revis, die de afgelopen maanden onderhandelde over het akkoord met de financieel directeur van NS, Engelhardt Robbe.

De samenwerking krijgt gestalte in de vennootschap HTM Personenvervoer, waarin NS een belang van 49 procent neemt en de gemeente 51 procent behoudt. De (rail)infrastructuur van HTM valt hier buiten, die blijft voor de volle honderd procent eigendom van de gemeente Den Haag.

NS betaalt 45 miljoen euro aan de gemeente voor het belang in HTM Personenvervoer. De aandeelhouders gaan in totaal de komende jaren ruim 75 miljoen euro investeren in het openbaar vervoer in de stad. Zo krijgen de trams gratis wifi en wordt het strand beter bereikbaar door het doortrekken van twee tramlijnen. De doorgetrokken lijnen zijn 11 en 17, die vanaf  2014 naar de Strandweg gaan rijden en vanaf 2017 naar het Norfolkterrein.

Volgens het persbericht zal HTM Personenvervoer alles op alles zetten om de railconcessie 2017 – 2026 voor Haaglanden binnen te halen, die in 2016 ofwel wordt aanbesteed, ofwel onderhands gegund.

De Tweede Kamer uitte zich recent nog zeer kritisch over de geplande samenwerking.