fbpx

NS maakt haast met internet in trein

18 feb 2010 21:50

 (Novum) – Reizigers kunnen vanaf eind maart in een intercity van de NS gebruikmaken van gratis internet. De trein gaat volgens een NS-woordvoerder op verschillende routes rijden. Eerder hield de NS al een proef. Aan het einde van dit jaar moet een derde van alle intercity´s een internetverbinding hebben.

In 2005 werden er al proeven gehouden met internet in de trein. Daarna zou per 2007 op grote schaal internet komen in de trein. De samenwerking met KPN liep echter stuk, waardoor het plan top de lange baan belandde. Pas in 2019 zou internet grootschalig in de trein bruikbaar zijn. Later bleek dat deze planning te sober was, en mikte NS op 2013. In 2009 startte NS een nieuwe samenwerking. Dit keer niet met KPN, maar met T-Mobile en Nomad. Bij de presentatie van de jaarcijfers blijkt NS haast te hebben gemaakt. Al binnen een maand moeten de eerste intercity´s uitgerust worden met gratis internet.

Verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) trok vijftien miljoen euro uit voor internet in de treinen van de NS om meer automobilisten naar de trein te lokken. In 2012 moeten alle intercity´s van de NS en alle treinen van Arriva internet hebben. Arriva krijgt 1,1 miljoen euro van de minister.