fbpx

NS mag meedingen naar ov Limburg

16 okt 2014 11:47

NS en dochterbedrijf Abellio mogen meedoen aan de aanbesteding van het openbaar vervoer (ov) in Limburg. De rechtbank in Maastricht heeft dat donderdag bepaald in een kort geding dat vervoersbedrijf Veolia tegen de provincie Limburg had aangespannen.

Veolia meent dat NS en dochterbedrijven zoals Abellio een concurrentievoordeel hebben omdat ze cruciale informatie hebben over bijvoorbeeld stations, treinen, kaartautomaten en abonnementen. De rechtbank in Maastricht oordeelde dat niet op voorhand kan worden geoordeeld dat NS door de provincie Limburg is bevoordeeld.

Geen schuld
Volgens de rechtbank heeft de provincie geen "onredelijke keuzes gemaakt´" waardoor op voorhand duidelijk zou zijn dat de aanbestedingsprocedure oneerlijk zou zijn. Als NS al een voorsprong heeft, is dat niet de schuld van de provincie, aldus de rechters. Er is daarom geen reden om NS uit te sluiten van de aanbesteding, luidt de conclusie. 

Geen bewijs kruissubsidiëring
Het argument van Veolia dat NS winst uit andere activiteiten gebruikt om verliezen op de Limburgse lijnen op te vangen is niet goed onderbouwd, aldus de rechtbank. "Gegeven het ontbreken van kruissubsidiëring heeft Veolia niet onderbouwd dat en hoe de uitruil mogelijk zou zijn."

Concessie
De aanbesteding in Limburg is uniek omdat de concessie meerdere treindiensten omvat én alle bussen in de regio vanaf 2016. De winnaar krijgt de opdracht voor 15 jaar. Behalve de Maaslijn en de Heuvellandlijn omvat de concessie ook de stoptreinen Roermond – Maastricht en Sittard – Heerlen. De provincie heeft daarvoor ruim 55 miljoen euro per jaar beschikbaar.

Teleurgesteld
Directeur Manu Lageirse van Veolia blijft ervan overtuigd dat het proces niet klopt. Hij vreest dat NS goedkoop kan inschrijven. "De problemen zijn niet weg. We zullen blijven vechten´´, kondigde hij donderdag aan in een reactie. NS ontkende donderdag wederom dat onder de kostprijs zal worden ingeschreven.

Blij
De Limburgse CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck is blij met de uitspraak, maar betreurt dat de aanbesteding door het kort geding enkele weken vertraging heeft opgelopen. Tot 3 november kunnen gegadigden bieden. Rond het nieuwe jaar wil de provincie de opdracht gunnen. "Ik hoop dat bedrijven hun energie steken in goede biedingen in plaats van juristen aan het werk zetten om processen te vertragen´´, reageerde hij.

(c) ANP / Novum / Treinreiziger.nl