fbpx

NS moet grotere bijdrage leveren aan fietsenstallingen

17 okt 2014 11:11

NS moet een grotere bijdrage gaan leveren aan de bouw en exploitatie van fietsenstallingen bij stations. De kosten liggen volgens de ChristenUnie nu te veel op het bordje van de gemeenten. Donderdag stemde een Kamermeerderheid voor een motie van Kamerlid Carla Dik-Faber.

“Het is vreemd dat bioscopen en kantoren zelf moeten zorgen voor voldoende fietsenstallingen maar dat bij stations vooral de gemeenten moeten betalen. NS en ProRail moeten hier ook verantwoordelijkheid nemen aangezien het hun klanten zijn die gebruik maken van de stallingen”, aldus het Kamerlid.

In de nieuwe hoofdrailconcessie staat dat NS in redelijkheid, samen met andere partijen, voor voldoende gratis fietsparkeerplaatsen moet zorgen op een redelijke loopafstand van het station. Dik-Faber: “Dat moet concreter. Wat is voldoende? Wat is redelijk? Welke bijdrage verwacht de staatssecretaris nu van NS?”.

Tot 2020 investeert het Rijk nog in de bouw van extra fietsenstallingen bij stations. Daarna zouden gemeenten hiervoor verantwoordelijk moeten worden. De ChristenUnie vindt dat het Rijk en NS moeten blijven bijdragen.

“Het tekort aan fietsenstallingen is in 2020 met name bij de grote stations nog niet opgelost. Het fietsverkeer groeit enorm. Ik wil dat de overheid als concessieverlener en NS als vervoerder blijven bijdragen en dat er harde afspraken komen zodat er ook na 2020 nog wordt doorgebouwd aan goede fietsvoorzieningen, zodat het ov-gebruik verder kan groeien en de fietsenchaos die er nu is rond veel stations wordt opgelost.”