fbpx

NS neemt reizigerspunctualiteit op in vervoersplan

09 mrt 2011 18:45

De Nederlandse Spoorwegen wil in 2011 minimaal 90 procent van de reizigers op tijd vervoeren. Dat staat in het vervoersplan, waarin NS jaarlijks haar prestatiedoelstellingen verantwoord richting het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De doelstelling om maximaal 1,5% van de treinen op te heffen is geschrapt.

Het is voor het eerst dat NS reizigerspunctualiteit als prestatie-indicator in het vervoersplan opneemt. Deze nieuwe indicator combineert de onderdelen aankomstpunctualiteit, gereden treinen en aansluitingen en weegt deze naar het aantal betrokken reizigers. Dat is voor NS reden geweest om de prestatie indicator ‘gereden treinen’ om te zetten naar een informatie-item.

Treinpunctualiteit
Tot nu toe publiseerde NS alleen cijfers op basis van treinpunctualiteit. Daarbij weegt iedere trein even zwaar, ongeacht het aantal reizigers. Bovendien tellen uitgevallen treinen niet mee bij de treinpunctualiteit, omdat een uitgevallen trein niet te laat is. In 2010 reed 92,5% van de treinen op tijd, terwijl de doelstelling lag op 93%. Hiervoor heeft het Ministerie aan NS een voorwaardelijke boete in het vooruitzicht gesteld.

Extra indicator
De indicator reizigerspunctualiteit komt in aanvulling van de bestaande indicator treinpunctualiteit. De doelstelling daarvoor blijft ongewijzigd op 93%. Ook op andere items blijven de doelstellingen vrijwel ongewijzigd.