fbpx

NS.nl al vele uren plat door KPN storing

26 nov 2009 10:45

De website ns.nl heeft van woensdag eind de middag tot donderdag begin van de middag plat gelegen. De website heeft op een normale werkdag meer dan 100.000 bezoekers. Door de storing kregen websites als treinreiziger.nl en 9292ov.nl vele extra bezoekers.

`Het begon gisteren met een storing van het vaste netwerk van KPN. Daardoor was niet alleen ns.nl onbereikbaar maar bijvoorbeeld ook mobiel.ns.nl en werkte de railpockets van conducteurs niet´ ligt NS toe.
De storing van het vaste netwerk werd gisteren verholpen, maar ns.nl bleef plat. `Ik heb van KPN begrepen dat dit kwam door een DoS atack´. Inmiddels heeft KPN het voor elkaar dat de website weer bereikbaar is.

De website treinreiziger.nl kreeg duizenden extra bezoekers door de storing. `Normaal levert het zoekwoord ns.nl ons slechts tientallen bezoekers op. Gisteren was dit tot mijn verbazing opeens 3.000 bezoekers. Toen bleek dat het kwam door ns.nl plat lag.´ zegt Hildebrand van Kuijeren van treinreiziger.nl. In totaal kwamen er zo´n 5.000 extra bezoekers.
Op treinreiziger.nl wordt als service de mobiele reisplanner van NS aangeboden, die nu massaal werd gebruikt. 

Ook op 9292ov.nl is het veel drukker dan gebruikelijk. "We hadden gisterenavond 17.000 bezoekers per uur in plaats van de normale 12.000 bezoekers per uur. Over de gehele dag hadden we 220.000 unieke bezoekers. Vandaag zitten we ieder uur op meer dan 18.000 bezoekers per uur." laat een medewerker van 9292 weten. Op 9292ov.nl worden niet alleen treintijden aangeboden, maar ook van het overig openbaar vervoer.

Cijfers hoeveel bezoekers ns.nl normaal heeft, had de NS woordvoerder niet bij de hand. Maar bevestigde dat dit meer dan 100.000 bezoekers betreft. `NS.nl is één van de grootste websites van Nederland´. De website van NS bleef overigens wel bereikbaar via het IP adres.