fbpx

NS pakt agressie tegen personeel aan

05 nov 2013 15:31

UPDATE. De Nederlandse Spoorwegen hebben met de spoorvakbonden maandagavond overeenstemming bereikt over een pakket maatregelen om agressie en geweld op en rond het spoor aan te pakken. Dat heeft een woordvoerder van FNV Spoor dinsdag laten weten. Hij zegt er vooral blij mee te zijn dat het spoorbedrijf veiligheid voorop gaat zetten, net boven de service aan de reizigers.

NS-medewerkers die controleren op onder meer zwartrijden krijgen zo snel mogelijk een robuuster uniform. Vakbonden en de NS hebben afspraken gemaakt over een proef met twintig medewerkers. Zij krijgen nieuwe broeken en gele jassen, zegt vakbondsbestuurder Roel Berghuis. De proef gaat nog deze maand van start.

Uniform
"Het is lullig om te zeggen, maar bij de eerste de beste vechtpartij zit er al een scheur in de broeken die nu worden gedragen", zegt Berghuis. Met het veranderen van de kleding verschuift ook het taakaccent van de Service & Veiligheidsteams. Die heten voortaan Veiligheid & Serviceteams.

Wapens
Als het nieuwe uniform bevalt, krijgen alle medewerkers van deze teams een nieuw uniform. Daarnaast wordt bekeken of zij meer bevoegdheden of wapens moeten krijgen. Verder is afgesproken dat de teams voortaan bij voorkeur uit vier personen bestaan. "Dat voelt een stuk professioneler en de kans dat iemand dan agressief wordt is een stuk kleiner", zegt Berghuis.

Meer controle
De komende twee maanden wordt een stuk meer gecontroleerd op zwartrijden. Daar zou agressie namelijk vaak mee beginnen. Ook komen de ov-bedrijven komend jaar met een publiekscampagne over de impact van geweld op hun personeel. Die campagne wordt vergelijkbaar met de campagne over geweld tegen ambulancemedewerkers.

Spoorwegpolitie
Verder moet de overheid volgens de vakbonden en de NS meer geld vrijmaken voor de spoorwegpolitie. Zij hebben afgesproken samen aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) te vragen om het sluiten van spoorwegpolitielocaties te heroverwegen.

Cruciale punten
Spoorvakbond VVMC vindt dat er nog belangrijke afspraken ontbreken. "Er ligt een pakketje maatregelen voor Service & Veiligheid, maar over een aantal cruciale punten zijn geen afspraken gemaakt! Het is aan de leden", reageert vakbondsbestuurder Wim Eilert op Twitter. 

100 miljoen
In december gaan de bonden dan weer aan tafel bij NS. Het spoorbedrijf laat weten dat er sprake is van een maatschappelijk probleem dat de NS niet alleen kan oplossen. Het bedrijf zegt jaarlijks ruim 100 miljoen euro te investeren in sociale veiligheid.

Arriva
Overigens heeft niet alleen spoorwegpersoneel van NS te maken met agressie, maar ook personeel van Arriva. Daarover luidde VVMC eerder de noodklok. Tussen Arriva en de spoorbonden zijn er echter nog geen afspraken gemaakt. De VVMC laat desgevraagd weten dat het gesprek met Arriva nog moet plaatsvinden. De spoorbond wacht op een datum van Arriva voor een gesprek.

(c) ANP / Treinreiziger.nl / Novum