fbpx

NS past per 2011 tariefstructuur aan: einde voor weekendretour

30 jul 2010 16:29

Per 2011 is de Nederlandse Spoorwegen van voornemens haar tariefstructuur aan te passen. De prijs van een retourtje wordt gelijk aan de prijs van twee enkele reizen. Daarmee heeft volgens het spoorbedrijf het weekendretour geen toegevoegde waarde meer. Tarieven zullen gemiddeld 2 procent duurder worden, gelijk aan de inflatie.

In de zomer van 2009 en de zomer van 2010 werden de eerste stappen gemaakt om de tarieven van een retour gelijk te maken aan twee enkele reizen. Dit inverband de invoering van de OV-chipkaart. Aanvankelijk zou deze wijziging per zomer 2011 worden doorgevoergd, maar de consumentenorganisaties hadden aangedrongen op jaarlijks één prijswijziging. 

Prijswijziging 
Om de tarieven gelijk te krijgen zullen retourtjes gemiddeld 2% duurder worden en een enkele reis gemiddeld 3% voordeliger. Deze prijswijzigingen is exclusief de aanpassingen voor de inflatie. Als de inflatie wordt meegenomen, zullen enkele reizen gemiddeld 1% goedkoper worden en retourtjes grofweg 4% duurder. 

OV-Chipkaart
Per 1 januari 2011 zullen de tarieven van de OV-Chipkaart gelijk zijn aan die van een papierenkaartje. Op dit moment is de OV-Chipkaart bij enkele reizen veelal goedkoper, en bij een retourtje doorgaans evenduur als een papierenkaartje.

Kaartsoorten uit het assortiment
De volgende kaartsoorten verdwijnen uit het assortiment omdat hetzij de belangstelling minimaal is, hetzij hun toegevoegde waarde ten opzichte van andere mogelijkheden verdwenen is:

  • 5-retourkaart. Alle NS-kaartautomaten bieden inmiddels de mogelijkheid meer exemplaren van ieder kaartje in één keer aan te schaffen.
  • Weekendretour. Wie op verschillende dagen heen en terug wil reizen, is net zo voordelig
    uit met 2 enkele reizen.
  • Rondreis en omwegbewijs. Worden bijna niet meer verkocht.

Railrunner
De minimumleeftijd voor de persoon die 3 kinderen met zich mag laten meereizen voor het goedkope Railrunner-tarief (€ 2,50 per kind) gaat omlaag van 19 naar 18 jaar.

Alle geplande tariefaanpassingen zijn ter advies eveneens voorgelegd aan de consumentenorganisaties. Bekijk de adviesaanvraag.