fbpx
Foto: Martin de Jongh / archieffoto

NS past uit voorzorg treinverkeer aan

Volgens de weersverwachting trekt er vanaf woensdag het einde van de middag een onweersfront over Nederland. NS en ProRail hebben op grond van die verwachting besloten het treinverkeer vanaf 17:00 uur aan te passen.

Blikseminslag en zware windstoten kunnen elektrische installaties beschadigen en bij harde wind zijn vallende bomen een risico voor de bovenleiding. Door de huidige weersomstandigheden is er een kans dat daardoor het treinverkeer verstoord kan raken. Om te voorkomen dat het treinverkeer vastloopt bij een storing, heeft NS besloten treinen te schrappen. Daardoor hoopt NS bij verstoringen meer lucht te hebben.

Op de volgende trajecten zullen vanaf 17:00 uur minder treinen rijden:

  • Intercity Rotterdam Centraal – Den Haag HS – Schiphol – Amsterdam Centraal vervalt. De intercity´s via Haarlem en de internationale trein van en naar Brussel rijden wel.
  • Intercity´s Den Haag – Utrecht rijden niet. Doorgaande intercity´s naar Amersfoort en verder rijden wel.
  • Intercity´s Rotterdam – Amersfoort, in de spits verlengt tot Deventer vervalt. De intercity naar Leeuwarden en richting Enschede rijdt wel.
  • Stoptreinen Rotterdam – Maassluis West en de Spitspendel Rotterdam Centraal – Vlaardingen Centrum vervalt. De stoptreinen Rotterdam – Hoek van Holland rijden wel.
  • Spitstreinen Rotterdam Centraal – Gouda Goverwelle (Sprinters) vervallen, Sprinter Rotterdam – Breukelen – Amsterdam rijdt wel
  • Sprinter Den Haag – Gouda Goverwelle vervalt, de Sprinter Utrecht – Den Haag rijdt wel.

"Met deze aanpassing in de dienstregeling verkleinen we de kans dat het treinverkeer vastloopt" verklaart NS. NS International rijdt volgens de normale dienstregeling. De aanpassingen passen in het beleid van NS en ProRail, die hebben besloten bij een verhoogde kans op storingen minder treinen in te zetten. Het beleid komt voort nadat in de winter onverwacht problemen ontstonden door winterweer. Minister Schultz drong vervolgens aan in de toekomst sneller de dienstregeling uit voorzorg aan te passen.

NS adviseert reizigers kort voor vertrek de reisplanner te checken.