fbpx

NS: Reizigers voelen zich veiliger door gesloten ov-poortjes

20 dec 2015 11:32

Sinds de invoering van toegangspoortjes op treinstations kopen 24.000 reizigers per dag toch liever een treinkaartje. Op stations waar de poortjes in gebruik zijn, worden 2 procent meer kaartjes verkocht en neemt het aantal zwartrijders af, meldt NS. Reizigers voelen zich ook veiliger op stations met poortjes, stelt het bedrijf.

Maandag worden op het vijftigste station de poortjes gesloten. Het gaat om station Deventer. Stations als Rotterdam Centraal, Amsterdam Zuid, Weesp en Roosendaal volgden al eerder. Er volgen nog 32 stations waar eveneens toegangspoortjes worden geplaatst. Zo moeten in de toekomst de poortjes in Zwolle, Groningen, Breda, Eindhoven, Den Haag Centraal, Den Haag HS, Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Leiden Centraal nog gesloten worden. Dat zal pas gebeuren in 2016 of later.

 

Blauw: reeds gesloten, oranje: sluiting gepland in 2015, grijs: gepland op een later moment. Kaart van NS afkomstig, bijgewerkt tot half november 2015.

Per dag passeren nu 540.000 reizigers een toegangspoortje. Op die stations wordt een positief effect gemeten met minder zwartrijders en minder agressie in de trein. Op stations met poortjes geven negen op de tien reizigers de veiligheid een rapportcijfer van 7 of hoger. Bij de halteplaatsen zonder poorten is 81 procent van de reizigers die mening toegedaan.

Opvallend is de veiligheidsbeleving op Rotterdam Centraal, waar 99 procent van de 100.000 reizigers per dag tevreden is over de veiligheid en de veiligheid daardoor meer dan een 7 geeft. Voor de sluiting van de poortjes was dat nog 92 procent. Volgens NS oordelen reizigers steeds positiever over de gesloten poortjes. Dat wordt minder dan voorheen als hindernis ervaren, maar juist gezien als doeltreffende herinnering om in- of uit te checken.