fbpx

NS schrapt naam Fyra uit advertentie

04 jun 2013 14:04

Bij het aanprijzen van zijn hogesnelheidslijnen neemt NS het woord Fyra niet meer in de mond. In een advertentie van vrijdag stond nog dat Fyra onveranderd twee keer per dag rijdt tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda.

De advertentie staat dinsdag opnieuw in gratis kranten, maar met een kleine wijziging. Het woord Fyra is vervangen door NS International. De link nsinternational.nl/Fyra is nu veranderd in nsinternational.nl. De oude link werkt dinsdag nog wel.

"Het gebruik van de naam Fyra zorgt voor verwarring", legt een woordvoerder van NS uit tegenover persdienst Novum Nieuws. "Mensen lazen overal dat we zijn gestopt met de Fyra en vervolgens zagen ze in onze advertentie dat die toch nog rijdt in Nederland."

De verwarring komt volgens NS doordat de door problemen geplaagde V250-treinstellen uit Italië en de Fyra als hetzelfde worden gezien. "Maar de Fyra die nu in Nederland rijdt is geen V250. Het is een locomotief die rijtuigen trekt." Omdat deze trein op een apart spoor rijdt en sneller (160 kilometer per uur) gaat dan de reguliere treinen, wordt wel tijdwinst behaald.

Op de rijtuigen staat nog wel Fyra, maar de woordvoerder verwacht dat dit nog wordt aangepast. Dat meldt althans Novum Nieuws. Tegenover Treinreiziger.nl stelt een woordvoerder dat de merknaam Fyra niet gaat verdwijnen.