fbpx
Foto: Stefan Verkerk

NS-staking begonnen – lichte ochtendspits, wel andere treinen

06 jun 2025 9:18

De staking van NS-personeel, die op vrijdag alle NS-treinen in het land stillegt, heeft niet tot grote problemen geleid in de spits. De ANWB spreekt over een lichte spits op vrijdagochtend. Schiphol meldt wel dat het drukker is op de toegangswegen met mensen die per bus, taxi of auto komen, maar ook hier leidt dit niet tot problemen.

Sinds 04.00 uur vrijdagochtend rijden er helemaal geen treinen van de NS in het land omdat het NS-personeel in de regio Midden staakt. Omdat de NS in Utrecht het treinschema maakt, is het niet mogelijk om ook in de rest van het land treinen te rijden. Tussen Schiphol en Amsterdam Centraal rijdt wel, een aantal keer per uur, een trein van de NS.

Andere vervoerders rijden wel

Treinen van andere vervoerders op de regionale lijnen en internationale treinen rijden vrijdag gewoon volgens de dienstregeling. Helemaal stil op het spoor is het daarom niet. De staking is zaterdagochtend 04.00 uur weer ten einde. De NS start zaterdagochtend de gewone dienstregeling en verwacht geen vertragingen.

Een schermopname van website Treinposities laat zien welke treinen er wel rijden.
3 2 stemmen
Artikel waardering
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans E.R.
15 dagen geleden

Gelukkig hebben we nog regionale vervoerders die wel hun treinen laten rijden. Stel dat NS, net als vroeger, de enige is die in het hele land het spoor beheert en treinen laat rijden, dan lag alles letterlijk plat.
Omdat de NS in Utrecht het treinschema maakt, is het niet mogelijk om ook in de rest van het land treinen te rijden. “ Citaat. Dit is nu juist het grote minpunt. Alles gebeurt vanuit Utrecht, decentralisatie vanuit de regio zelf bepalen waar er gereden kan worden met NS treinen zou beter zijn geweest.
En dan wil NS ook weer meer trajecten onder haar hoede nemen als zich dit regionaal voordoet, laten ze maar de hoofdlijnen behouden. NS heeft vroeger regionale lijnen ook willen opheffen of de dienstregeling nog verder uitdunnen die nu door enkele regionalen worden bereden en niet zonder succes. NS is voor mij een niet betrouwbare vervoerder, kan er soms geen touw aan vast knopen.

Er bestaat een kans dat als het conflict niet opgelost wordt, men volgende week dinsdag en donderdag ook willen gaan staken, hoorde ik op de radio, maak je borst dan maar nat…!

Daan
15 dagen geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Ns wou het decentealiseren, maar toen gingen alle machinisren staken omdat die niet op dezelde lijn heen en weer wouden rijden, en het recht op “geen rondje rond de kerk” was geboren, wat het nu onmogelijk maakt o. Het op te splitsen.

Well zolang de cao’s ns dwingen om zo inefficient mogelijk te zijn met conducteurs, blijft dit een conflict dat steeds weer oplaait.
Je kan ze niet en zoveel geld betalen en tegelijkertijd zo inefficient mogelijk inzetten, niet als je als bedrijf winst wilt maken. En de staat wil (maar kan strakset europese regels voor open markt) niet zeggen wij betalen daf wel.

FFA
14 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Rechts ging privatiseren.
En zie…..

David
15 dagen geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

“Gelukkig hebben we nog regionale vervoerders die wel hun treinen laten rijden.”

Logisch ook, die vallen onder een andere CAO. Gezien het feit dat die CAO over 6 maanden afloopt, kan je er van uit gaan dat de stakingen bij de regionale vervoerders dan plaats gaan vinden, waardoor de reiziger dubbel geraakt is.

FFA
14 dagen geleden
Antwoord aan  David

Iedereen heeft recht op een menswaardige belonung.
De economie heeft behoefte aan mensen die het vertrouwen hebben om geld uit te gevev, beter gezegd doir te geven.

S.O. de Mieter
14 dagen geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Frans, dit probleem is al 50 jaar oud en het lukt maar niet om het op te lossen.
Ja, de rijen voor de loketten zijn verdwenen door de komst van kaartautomaten, maar man wat heeft ook dat een problemen gegeven! Er is ook geen enkel leidinggevend talent meer te vinden die bij NS de kar wil gaan trekken en ook de politiek wenst er de vingers niet meer aan te branden.
http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Spoorwegen/010409-b.html

FFA
14 dagen geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Oh, de geliefde drielandentrein.
Rijdt weer eens niet.
Frans schreef je niet dat je het niet aangedurfd heb om met de drielandentrein (Arriva) naar Luik te reizen?

JanA
15 dagen geleden

De int trein Hengelo- Amsterdam rijdt wel. Staat vandaag niet in de reis informatie van de NS.
Staat er normaal wel in.

Critical D
15 dagen geleden
Antwoord aan  JanA

Ik zit ook lekker in de IC Berlijn richting Amsterdam. We gaan het meemaken of een trainmanager wat gaat zeggen. Ik ben goed voorbereid.

Het klopt wat je zegt m.b.t. de reisinformatie. Gelukkig had ik deze reis al sinds maandag bewaard en krijg ik nog steeds actuele meldingen in de reisplanner app over deze reis.
Op de informatie bordennjn de hal staat deze trein inderdaad niet vermeld en op de perrons staat bij binnenkomst van deze trein “Niet instappen”.

Het is natuurlijk triest dat de NS hier zelf aan meewerkt, te meer om dat het gewoon toegestaan is om met deze trein binnenlands te reizen.
Omdat het de NS niet uitkomt gaan ze reizigers proberen te ontmoedigen om deze trein te gebruiken op allerlei rare manieren.

#failns

Frans E.R.
14 dagen geleden
Antwoord aan  Critical D

Dat niet vermelden op de reisplanner noem ik “reizigers bedrog”.
Gelukkig hoef je in de internationale trein Berlijn – Amsterdam geen toeslag te betalen en is het in Nederland een “gewone” maar aparte intercity trein. Zouden dat trouwens meer reizigers weten dat men er gewoon mee in ons land kan reizen, of zijn jullie JanA en Critical D de enige gelukkigen ?

Baardstaart
15 dagen geleden

De NS staking en de Ruzie tussen Trump en Elon Musk hebben wat mij betreft een ding gemeen. (Ik volg namelijk SpaceX [voetbal en racerij hoeven van mij niet.]) Problemen met centralisatie worden meteen catastrofaal.

Oplossing: Spreiding van diensten en decentralisatie.

Bij centralisering als een bedrijf op zijn heupen of bij een arbeidsconflict krijgt ligt alles plat. Voor het spoor betekent dit alle sprinter diensten door de provincies c.q. vervoersautoriteiten aan laten besteden (of laten runnen door een provinciaal vervoersbedrijf) en de NS de IC lijnen laten doen. Zorg ook dat regio spoor, bus en regiotaxi ook aparte CAO’s hebben, die aparte tijdsstippen worden afgesloten. Zo voorkom je dat meteen alles plat ligt als er onrust is op de arbeidsmarkt of een bedrijf het op zijn heupen krijgt.

Regiospoor en bus ook apart aanbesteden. Je mist wel de kans van optimale trein-bus integratie of die zal via de vervoersautoriteit georganiseerd moeten worden, maar je maakt wel het vervoersnetwerk robuuster.

Andrew
14 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Spreiding en decentralisatie ben ik het op grote lijn niet mee eens. Kijk naar Engeland: hebben ze jarenlang 14 verschillende spoorvervoerders gehad (soms meer, maar enkele failliet gegaan of gefuseerd). Vraag een Brit maar eens naar “Railreplacement-bus” en ze krijgen spontaan spastische trekjes of paniekaanvallen. Het is daar jarenlang een ramp geweest, zodanig dat het nu teruggedraaid wordt: alles wordt weer tot 1 spoorbedrijf omgevormd.
Willen wij daarin eigenwijs zijn en het alsnog doen? Als het in een groot land met meer voorzieningen al niet lukt, waarom dan wel in NL. Houdt alles juist onder 1 organisatie: een schip met meerdere kapiteins aan boord of een orkest met 3 dirigenten, raken ook alleen maar verder verward 😉
Daarnaast blijven er risico’s op landelijke stakingen als het gaat om punten die in alle cao’s benoemd zijn en een knelpunt blijken: volledig uitsluiten kan je dus niet. Wat wel een goed idee is, om net als in Duitsland of België, een regeling in te stellen, dat het stakende vervoersbedrijf alternatief vervoer moet voorzien of tot een marginaal gedeelte een dienst moet behouden.

Henk Lubbers
14 dagen geleden
Antwoord aan  Andrew

Altijd maar weer dat voorbeeld van Engeland.

S.O. de Mieter
14 dagen geleden
Antwoord aan  Henk Lubbers

Mee eens. Engeland is een slecht voorbeeld.
De motivatie om de spoorwegen daar te privatiseren bestond vooral uit de wens van de conservatieven een totaal uitgewoonde infrastructuur te herstellen zonder dat het belastinggeld zou kosten en de invloed van de vakbonden te breken.
Als je er nog aan kunt komen; Ken Loach heeft daar een fraaie film over gemaakt, ‘The Navigators’.

MaaT
15 dagen geleden

Zie hier hoe de VRT op bezoek ging in Zwitserland tijdens de zoveelste spoorstaking in België dit jaar: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2025/04/28/zwitsers-model-openbaar-vervoer/
Van de Zwitsers valt nog iets te leren.

Laatst bewerkt op 15 dagen geleden door MaaT
Silvan Buiting
15 dagen geleden
Antwoord aan  MaaT

Mooi artikel van VRT dat vrij beknopt de kracht van het Zwitserse openbaarvervoernetwerk weergeeft. Zwitserland heeft het wat dat betreft helemaal uitgespeeld. Het enige is dat het wel zijn prijs kent, maar hiervoor krijg je wel kwaliteit zoals in het artikel wordt benoemd.
Het openbaar vervoer in Nederland is in feite niet veel anders dan in Zwitserland. Alleen wij krijgen het maar niet voor elkaar om het ov-netwerk te “ontvlechten” en betaalbaar te houden.

Daan
14 dagen geleden
Antwoord aan  Silvan Buiting

wat komt omdat wij het zwitserse netwerk willen, maar het zo goedkoop mogelijk moet.
En tja dat gaat niet samen

Maarten Repe
15 dagen geleden

Ik lees in dezelfde nieuwsbrief dat er gewoon gereden wordt tussen Amsterdam cs en Schiphol met sprinters! Slordig hoor

Chris
14 dagen geleden

Bewust een uurtje vroeger vertrokken vandaag, maar dankzij RRREIS keurig met de trein én op tijd op de plaats van bestemming gekomen.

Frans E.R.
14 dagen geleden
Antwoord aan  Chris

Proficiat dat het je gelukt is en hopelijk meer mensen vandaag.

Veen
14 dagen geleden

“Omdat de NS in Utrecht het treinschema maakt, is het niet mogelijk om ook in de rest van het land treinen te rijden.”
Niet mee eens. Het is wel mogelijk maar blijkbaar ongewild door de NS-directie.
Vermoedelijk hebben we te maken met een “afpersende” NS-directie (50 directeuren met hoge inkomens?). Als er regionaal gestaakt wordt grijpen ze een smoes aan om het hele treinverkeer plat te gooien en alle maschinisten en conducteurs te straffen met niet-betaling.
De meeste Intercity-ritten door Midden-Nederland beginnen en eindigen buiten Midden-Nederland. De indeling van het materieel en de maschinisten en conducteurs wordt ruim van te voren opgezet. Omdat de staking tevoren bekend was kon deze op tijd tevoren aangepast worden. Het is dus een smoes dat al het treinverkeer van de NS plat ligt omdat de planning in een kantoor in Utrecht opgezet wordt. Bovendien weer het opzettelijk ondermijnen van de betrouwbaarheid door niet elders een alternatieve planningscentrum te hebben.

West
14 dagen geleden
Antwoord aan  Veen

Ik snap het sentiment, maar het ligt iets genuanceerder. Het ligt er niet zozeer aan dat de planning in Utrecht gemaakt moet worden, maar dat de bijsturing personeel / materieel onder de regio midden valt. Zij staken logischerwijs dus ook mee en zo kan je dus ook voor buiten de regio Utrecht geen zaken aanpassen of wijzigen. Het probleem zit m dus niet in de langetermijns-planning, maar in de ad-hoc planning als zaken niet lopen zoals ze zouden moeten lopen.

Laatst bewerkt op 14 dagen geleden door West
Frans E.R.
12 dagen geleden
Antwoord aan  West

…misschien was rondje om de kerk toch zo slecht nog niet…