fbpx
Foto: NS

NS start op landelijke schaal met zonetaxi

08 nov 2012 19:55

NS is donderdag gestart met de landelijke uitrol van NS Zonetaxi. De Zonetaxi is vooralsnog beschikbaar in 23 middelgrote steden. Met de nieuwe dienst wil het spoorbedrijf reizigers verleiden om de trein te pakken. Uit eigen onderzoek zou blijken dat zorgen over vervoer van en naar het station een belemmering zijn voor reizigers.

De dienst doet denken aan de Treintaxi, die tien jaar geleden nog werd aangeboden op ruim honderd stations maar nu nog maar op zo´n vijftien steden. De Treintaxi ging ten onder omdat de NS op de taxidienst geld moest toeleggen, daarmee is NS gestopt. De treintaxi´s die nu nog worden aangeboden worden gesubsidieerd door gemeenten of provincies.

Voordelen
NS Zonetaxi is anders dan de Treintaxi een privé-taxi die direct klaar staat op de afgesproken tijd. Een ander voordeel is dat de nieuwe NS Zonetaxi net als de OV-Fiets achteraf betaald hoeft te worden, wel moet de reiziger bij eenmalig één euro administratiekosten betalen. In vergelijking met de normale taxi is de NS Zonetaxi gemiddeld tien à vijftien procent goedkoper. 

Zones
De NS Zonetaxi rijdt vanaf zeven euro, afhankelijk van door hoeveel zones wordt gereden. Het starttarief is drie euro; per zone wordt vier euro betaald. De zones liggen in ringen op telkens twee kilometer verder rondom het station. Een rit moet vooraf worden aangevraagd per internet, of straks via een speciale app. Dat kan tot een halfuur van tevoren.

KNV
De taxibedrijven waarmee de NS gaat samenwerken zijn aangesloten bij KNV Taxi en moeten voldoen aan een aantal richtlijnen. Zo moeten de chauffeurs voldoende stratenkennis hebben, hoffelijk zijn en in een goed onderhouden en schone taxi rijden.

Toekomst
Eind volgend jaar moeten de taxi´s rijden in 40 tot 45 steden. Er wordt vooral gemikt op steden waar veel reizigers komen, maar waar het openbaar vervoer niet optimaal is om op de plaats van bestemming te komen. Er is vooralsnog geen overlap met het werkgebied van de Treintaxi.

Steden
De Zonetaxi is nu al beschikbaar in de volgende steden: Alkmaar, Almere Centrum, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Den Helder, Ede-Wageningen, Eindhoven, Geldermalsen, Gouda, Groningen, Haarlem, Heerenveen, Hilversum, Leeuwarden, Lelystad Centrum, Nijmegen, Roermond, Utrecht Centraal, Weert, Weesp, Zoetermeer, Zutphen.

Eerdere proef
Overigens is de Zonetaxi niet geheel nieuw. In juli 2009 ging een proef met de NS Zonetaxi van start. Die proef vond plaats op circa zes stations.

(c) Novum / Treinreiziger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *