fbpx

NS start uitrol bodycam bij Veiligheid & Service medewerkers

De zevenhonderd medewerkers Veiligheid & Service van de Nederlandse Spoorwegen worden de komende tijd voorzien van een bodycam. De beveiligers kunnen de camera inschakelen als er een onveilige situatie ontstaat, bijvoorbeeld als ze te maken krijgen met iemand die herhaaldelijk is betrapt op zwartrijden. Het gesprek wordt opgenomen en er worden beelden van gemaakt die later, met beelden van camera’s in treinen en stations, eventueel door politie en justitie kunnen worden gebruikt.

“Als het om veiligheid gaat is ieder incident tegenover onze collega’s er een te veel. Het gebruik van een bodycam is een mooie innovatie die bijdraagt aan de veiligheid van collega’s en reizigers”, aldus Marjan Rintel, directeur operatie NS.

De introductie van de bodycams volgt op een proef onder tachtig medewerkers, waaruit bleek dat de camera het veiligheidsgevoel van reizigers en NS-medewerkers verbeterde. Die proef was een aanvulling op een pakket maatregelen om agressie tegen treinpersoneel te voorkomen, bijvoorbeeld door de inzet van gebiedsagenten op twintig stations en het versneld sluiten van poortjes om zwartrijden te voorkomen.

© ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
21 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dries molenaar
5 jaren geleden

Het is dan toch wel zo dat de camera altijd aan is en het personeel niet zelf de video’s kan ‘beheren'(= kwijtmaken). De camera’s zijn er ook om de burger te beschermen tegen machtswellust van personeel. Kwijtmaken zou ook automatisch tot ontslag moeten leiden.

Utrechter2
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Dilemma: want dan een medewerker voelt zich hiermee ook constant ‘bekeken’, alhoewel je op grote stations en in de meeste treinen al constant op de camera staat, maar dat zijn dan verschillende en dan ben je toevallig zichtbaar en niet met één muisklik continue te volgen. Ik ben het zeker met je eens Dries dat het wel twee kanten uit moet werken. Maar wat ik zei: dilemma.

Ricardo
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Waarom merk ik nou nooit iets van die machtswellust van het NS-personeel waar u het over heeft?

Henk
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ricardo

à,u werkt daar zelf,dan heb je dr idd geen last van.
b,u vindt t misschien gewoon aardige mensen die met een groot Boa logo op hun kleding en met handboeken door de trein lopen te sloffen..
nee,mijn vrienden zijn t niet,ik betaal gewoon,doe niets fout,maar met die arrogantie,de hele wereld is fout,behalve hun.

Ricardo
5 jaren geleden
Antwoord aan  Henk

Of C, ik heb gewoon niet zoveel moeite met die mensen, zoals u (Efteling politie) en Dries (kampbewaarders) wel lijken te hebben. En als jullie dat ook uitstralen in jullie interacties met hun, kan ik wel begrijpen dat de NS-medewerkers er nog maar weinig zin in hebben om jullie te helpen.

henk
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ricardo

Ricardo,mischien zien ze wel aan my,dat ik denk,goh daar heb je die arrogante kwallen weer,nou ja,ik hoef helemaal NIETS van ze,dus als ze my ook met rust laten,graag…….

Johan
5 jaren geleden

Ja, want je moet er toch niet aan denken dat zo’n namaakpolitieagent zich net op die ene vierkante meter in het station begeeft waar nog geen drie camera’s op gericht zijn. Als je niet beter wist zou je denken dat NS-stations een gevaarlijker oord zijn dan de luchtplaats van de gemiddelde gevangenis.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Het gaat om de contacten met de reizigers in de trein. Het voordeel moet zijn dat de medewerker er zelf ook op staat en dat je kunt horen hoe de aanloop is. Vaak zoekt men gewoon ruzie en dat zou zo wel eens minder kunnen worden.

henk
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

En dan zal je merken dat de medewerker van NS vaak zelf begint,met dat provocerende gedrag.

Dries Molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  henk

Sociaal onhandig opereren is sommigen niet vreemd. Bij een escalatie is het volgens die lieden dan wel de schuld van de burger. Onlangs kwam ik aan met Eurostar op Rotterdam. De barcode werkt niet, op de heenweg ook niet. Maar ´s avonds is de NS ´service´medewerker vooral niet van plan om de reizigers die met de metrao verder zouden willen te helpen maar moeten die allemaal zelf contact zoeken met de hulpcentrale. ´Ze moeten het maar leren daar´. Mensen zouden dan best vervelend kunnen worden tegen zo´n service-mevrouw met NS uniform. Haar eigen gedrag staat er dan ook op. Als ze dat dan niet weg knippen. Geef ze een pet en een epaulet en het worden allemaal kampbewaarders/kapo’s

henk
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

,Ze hebben trouwens wel stevige zakken in die jassen,want ze lopen de hele dag met hun handen in hun zakken…..

Lekker ongeintresseerd te kijken..

Henk
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Efteling politie,ze wilden zo graag bij de politie,maar daar deugden ze niet voor.

henk
5 jaren geleden

T is te hopen dat die camera constant aanstaat,
Is t gelijk afgelopen met boodschappen doen in de baas zn tyd.

Roel Bartlema
5 jaren geleden

De foto en de kop boven dit bericht zijn wat misleidend. Het gaat hier over de NS-BOA´s met het geel-zwarte politieachtige uniform en niet over reguliere NS-conducteurs. Bovendien is de naam van de betreffende NS-afdeling ´Veiligheid & Service´ en niet andersom. Uit de Faceboekpagia ´NS Veiligheid en Service´ valt overigens op te maken dat de V&S-medewerkers zelf de bodycams naar believen kunnen aan- en uitzetten.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Roel Bartlema

We hebben inderdaad geen foto’s van de Service en Veiligheid-teams. De term stond er inderdaad omgedraaid, naar mijn herinnering was de naam in het verleden omgedraaid, maar ik kan niet terug vinden of mijn herinnering hierin klopt.

Dries Molenaar
5 jaren geleden

Daar moet een herinneringscamera voor komen. Zie de Sigmund cartoons in in Volkskrant van de laatste dagen.

Dries Molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Roel Bartlema

Duidelijk dat camera´s er vooral zijn om de mislukte politie te helpen en niet om ook de burger te beschermen.
In the USA was er al mishandeling door politie waar je de agenten gewoon hoort zeggen dat ze eerst de camera uitzetten.

johan II
5 jaren geleden

Waarom niet ermee op het hoofdkantoor beginnen?

En als dat te zwaar is voor tere zieltjes, en tere teentjes, dan alleen bij de Directie?

Dat zijn toch krachtige lieden, vrouwen en mannen van stavast!

Wie weet zal daadwerkelijke reflectie bij NS, dan toch ooit beginnen. Als onbedoeld bijeffect, daarmee de NS-cultuur volledig recht doend en vierend.

Dries Molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  johan II

U snapt niet dat het om beschermingsapparatuur gaat voor medewerkers die met reizigers werken?

P.Heesakkers
5 jaren geleden

Ik vraag me wel af of het uit privacy wetgeving wel geoorloofd is opnamen te maken van passagier. Op stations waar ik geregeld kom, hangen inmiddels zoveel camera´s dat ik ten zeerste betwijfel, of deze beelden allemaal bekeken zullen of kunnen worden op het moment. Zeker bij calamiteiten.

Dries Molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  P.Heesakkers

Men kan incidenten terugzoeken op datum en tijd. Het is inderdaad een illusie dat alles steeds bekeken wordt.