NS start uitrol bodycam bij Veiligheid & Service medewerkers
04 jul 2018 19:00
De zevenhonderd medewerkers Veiligheid & Service van de Nederlandse Spoorwegen worden de komende tijd voorzien van een bodycam. De beveiligers kunnen de camera inschakelen als er een onveilige situatie ontstaat, bijvoorbeeld als ze te maken krijgen met iemand die herhaaldelijk is betrapt op zwartrijden. Het gesprek wordt opgenomen en er worden beelden van gemaakt die later, met beelden van camera’s in treinen en stations, eventueel door politie en justitie kunnen worden gebruikt.
“Als het om veiligheid gaat is ieder incident tegenover onze collega’s er een te veel. Het gebruik van een bodycam is een mooie innovatie die bijdraagt aan de veiligheid van collega’s en reizigers”, aldus Marjan Rintel, directeur operatie NS.
De introductie van de bodycams volgt op een proef onder tachtig medewerkers, waaruit bleek dat de camera het veiligheidsgevoel van reizigers en NS-medewerkers verbeterde. Die proef was een aanvulling op een pakket maatregelen om agressie tegen treinpersoneel te voorkomen, bijvoorbeeld door de inzet van gebiedsagenten op twintig stations en het versneld sluiten van poortjes om zwartrijden te voorkomen.
© ANP
Het is dan toch wel zo dat de camera altijd aan is en het personeel niet zelf de video’s kan ‘beheren'(= kwijtmaken). De camera’s zijn er ook om de burger te beschermen tegen machtswellust van personeel. Kwijtmaken zou ook automatisch tot ontslag moeten leiden.
Dilemma: want dan een medewerker voelt zich hiermee ook constant ‘bekeken’, alhoewel je op grote stations en in de meeste treinen al constant op de camera staat, maar dat zijn dan verschillende en dan ben je toevallig zichtbaar en niet met één muisklik continue te volgen. Ik ben het zeker met je eens Dries dat het wel twee kanten uit moet werken. Maar wat ik zei: dilemma.
Waarom merk ik nou nooit iets van die machtswellust van het NS-personeel waar u het over heeft?
à,u werkt daar zelf,dan heb je dr idd geen last van.
b,u vindt t misschien gewoon aardige mensen die met een groot Boa logo op hun kleding en met handboeken door de trein lopen te sloffen..
nee,mijn vrienden zijn t niet,ik betaal gewoon,doe niets fout,maar met die arrogantie,de hele wereld is fout,behalve hun.
Of C, ik heb gewoon niet zoveel moeite met die mensen, zoals u (Efteling politie) en Dries (kampbewaarders) wel lijken te hebben. En als jullie dat ook uitstralen in jullie interacties met hun, kan ik wel begrijpen dat de NS-medewerkers er nog maar weinig zin in hebben om jullie te helpen.
Ricardo,mischien zien ze wel aan my,dat ik denk,goh daar heb je die arrogante kwallen weer,nou ja,ik hoef helemaal NIETS van ze,dus als ze my ook met rust laten,graag…….
Ja, want je moet er toch niet aan denken dat zo’n namaakpolitieagent zich net op die ene vierkante meter in het station begeeft waar nog geen drie camera’s op gericht zijn. Als je niet beter wist zou je denken dat NS-stations een gevaarlijker oord zijn dan de luchtplaats van de gemiddelde gevangenis.
Het gaat om de contacten met de reizigers in de trein. Het voordeel moet zijn dat de medewerker er zelf ook op staat en dat je kunt horen hoe de aanloop is. Vaak zoekt men gewoon ruzie en dat zou zo wel eens minder kunnen worden.
En dan zal je merken dat de medewerker van NS vaak zelf begint,met dat provocerende gedrag.
Sociaal onhandig opereren is sommigen niet vreemd. Bij een escalatie is het volgens die lieden dan wel de schuld van de burger. Onlangs kwam ik aan met Eurostar op Rotterdam. De barcode werkt niet, op de heenweg ook niet. Maar ´s avonds is de NS ´service´medewerker vooral niet van plan om de reizigers die met de metrao verder zouden willen te helpen maar moeten die allemaal zelf contact zoeken met de hulpcentrale. ´Ze moeten het maar leren daar´. Mensen zouden dan best vervelend kunnen worden tegen zo´n service-mevrouw met NS uniform. Haar eigen gedrag staat er dan ook op. Als ze dat dan niet weg knippen. Geef ze een pet en een epaulet en het worden allemaal kampbewaarders/kapo’s
,Ze hebben trouwens wel stevige zakken in die jassen,want ze lopen de hele dag met hun handen in hun zakken…..
Lekker ongeintresseerd te kijken..
Efteling politie,ze wilden zo graag bij de politie,maar daar deugden ze niet voor.
T is te hopen dat die camera constant aanstaat,
Is t gelijk afgelopen met boodschappen doen in de baas zn tyd.
De foto en de kop boven dit bericht zijn wat misleidend. Het gaat hier over de NS-BOA´s met het geel-zwarte politieachtige uniform en niet over reguliere NS-conducteurs. Bovendien is de naam van de betreffende NS-afdeling ´Veiligheid & Service´ en niet andersom. Uit de Faceboekpagia ´NS Veiligheid en Service´ valt overigens op te maken dat de V&S-medewerkers zelf de bodycams naar believen kunnen aan- en uitzetten.
We hebben inderdaad geen foto’s van de Service en Veiligheid-teams. De term stond er inderdaad omgedraaid, naar mijn herinnering was de naam in het verleden omgedraaid, maar ik kan niet terug vinden of mijn herinnering hierin klopt.
Daar moet een herinneringscamera voor komen. Zie de Sigmund cartoons in in Volkskrant van de laatste dagen.
Duidelijk dat camera´s er vooral zijn om de mislukte politie te helpen en niet om ook de burger te beschermen.
In the USA was er al mishandeling door politie waar je de agenten gewoon hoort zeggen dat ze eerst de camera uitzetten.
Waarom niet ermee op het hoofdkantoor beginnen?
En als dat te zwaar is voor tere zieltjes, en tere teentjes, dan alleen bij de Directie?
Dat zijn toch krachtige lieden, vrouwen en mannen van stavast!
Wie weet zal daadwerkelijke reflectie bij NS, dan toch ooit beginnen. Als onbedoeld bijeffect, daarmee de NS-cultuur volledig recht doend en vierend.
U snapt niet dat het om beschermingsapparatuur gaat voor medewerkers die met reizigers werken?
Ik vraag me wel af of het uit privacy wetgeving wel geoorloofd is opnamen te maken van passagier. Op stations waar ik geregeld kom, hangen inmiddels zoveel camera´s dat ik ten zeerste betwijfel, of deze beelden allemaal bekeken zullen of kunnen worden op het moment. Zeker bij calamiteiten.
Men kan incidenten terugzoeken op datum en tijd. Het is inderdaad een illusie dat alles steeds bekeken wordt.