Nieuws

NS test begin 2019 snelle trein Groningen – Amsterdam

NS wil de reistijd tussen Groningen en de Randstad in de toekomst fors gaan verkorten. Om te zien wat de mogelijkheden zijn wordt er eind januari of begin februari eenmalig een snelle trein georganiseerd. Als de test voorspoedig verloopt is het de bedoeling om vanaf 2021 een snelle trein in de dienstregeling op te nemen. De ambitie is om de reistijd met minimaal een kwartier te verkorten.

Testrit

De extra snelle intercity zal niet in Assen en Lelystad gaan stoppen, en zal op de Hanzelijn 160 kilometer per uur gaan rijden. Het is nog niet duidelijk of de testtrein Amsterdam, Den Haag of Rotterdam (via Schiphol) als eindbestemming krijgt. De bedoeling is dat de testtrein een kwartier sneller is dan de reguliere intercity. Waar de snelle intercity zal gaan stoppen hangt af van de eindbestemming, maar station Zwolle zal in elk geval niet worden overgeslagen. Als de test een succes is, dan is het de bedoeling dat de extra snelle intercity vanaf 2021 gaat rijden in de spits, bovenop de bestaande treindienst.

Wens Noordelijke provincies

Het plan voor de extra snelle intercity sluit aan bij de wensen van de noordelijke provincies. “Die wens bij de provincies ligt er al lang. Sinds ongeveer een half jaar zijn de gesprekken geïntensiveerd en is dit concrete plan ontstaan”, legt NS-woordvoerder uit Corien Koetsier uit. De plannen van NS sluiten goed aan bij visie van ProRail-topman Pier Eringa. Hij pleitte in februari voor snelle non-stop intercity’s vanuit het noorden en zuiden naar de Randstad. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven ging er toen van uit dat een dergelijke snelle trein niet snel rendabel zou zijn. Anders dan het voorstel van Eringa, zal het niet gaan om een volledig non-stop intercity.

In anderhalf uur naar Amsterdam

Op termijn wil NS de reistijd tussen Groningen en Amsterdam terugdringen tot anderhalf uur. Nu is dat ruim twee uur. Dat is echter niet mogelijk zonder aanpassingen. “Om de reistijd te verkorten tot anderhalf uur zijn er aanpassingen aan het spoor nodig. Bijvoorbeeld tussen Groningen – Zwolle. Ook zullen er dan beveiligingsissues moeten worden opgepakt” legt Koetsier uit. Bovendien zijn dan de nieuwe snelle intercity treinen (ICNG) noodzakelijk, die zullen vanaf 2020 in dienst komen en kunnen 200 kilometer per uur. De ICNG treinen zullen vanaf eind 2020 eerst worden ingezet op hogesnelheidslijn, en pas als er genoeg treinen geleverd kunnen ze later ook elders in Nederland worden ingezet.

Hanzelijn

Het is voor het eerst dat NS concrete plannen publiceert om op de Hanzelijn de snelheid te verhogen. De Hanzelijn werd in 2012 opgeleverd en is geschikt voor een maximumsnelheid van 200 kilometer per uur. Toch rijden de treinen momenteel niet sneller dan 140 kilometer per uur. De reguliere intercity’s zijn namelijk alleen uitgerust met ATB en niet met ERTMS, waardoor snelheden boven de 140 kilometer per uur in de regel niet mogelijk zijn. Tijdens de proef zal NS dan ook een Traxx locomotief inzetten met ICR-rijtuigen. Die treinen rijden normaal op de HSL als Intercity Direct en zijn uitgerust met ERTMS.

Andere regio’s

NS ziet de testtrein tussen Groningen en de Randstad als eerste start om de reistijd tussen landsdelen te verkorten. “De snelle verbinding naar Groningen kan ook leerzaam zijn voor andere regio’s”, zegt NS-topman Roger van Boxtel. “Het liefst wil NS in de toekomst ook de reistijd naar andere steden fors verkorten, om de trein voor reizigers aantrekkelijker te maken.”

This post was last modified on 7 november 2018 11:28

Share

Recent Posts

Vervoerregio Amsterdam steekt 111 miljoen in toegankelijkheid OV

De Vervoerregio Amsterdam gaat in drie jaar tijd in totaal 111 miljoen euro steken in…

2 uur terug

Deze week wordt er gewerkt (met een zachte G) aan het spoor tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg/Boxtel

Door werkzaamheden bij Vught rijden er van dinsdag 18 juni t/m zondag 23 juni geen…

1 dag terug

Trein Hengelo – Bielefeld valt nog steeds vaak uit

Nog steeds valt de trein vanuit Hengelo naar Bielefeld veel vaker uit dan gemiddeld. Dit…

1 dag terug

Wanprestatie trein Hengelo – Duitsland zorgt voor extra kosten (voor de belastingbetaler)

De treinverbinding tussen Hengelo en het Duitse Bielefeld gaat de belastingbetaler in Overijssel aanzienlijk meer…

1 dag terug

Nog nooit zoveel treinreizigers naar voetbalkampioenschap

Er is nog nooit zoveel treinverkeer naar een internationaal voetbaltoernooi geweest als tijdens het vrijdag…

3 dagen terug

In beeld: Dit zijn de nieuwe ICE-treinen (in 30 foto’s)

Vanaf 15 juni 2024 is het een feit. De oude ICE-treinen zijn vervangen door nieuwe…

3 dagen terug