fbpx

NS verlaagt werkdruk met extra personeel

05 dec 2014 10:25

De Nederlandse Spoorwegen (NS) nemen extra mensen in dienst om de werkdruk te verlagen. Dat is een van de maatregelen die wordt genomen na het werkoverleg van de leiding van het bedrijf met het personeel op dinsdag. Ongeveer 150 machinisten en conducteurs gingen toen in Den Haag niet aan het werk uit onvrede over de werkdruk en de agressie in de treinen.

Het is de bedoeling dat er vijftig hoofdconducteurs en vijftig machinisten bij komen, zo liet Marjan Rintel, directievoorzitter van NS Reizigers, vrijdag weten. Ook worden twintig mensen aangenomen voor transportbesturing.

"Er moest op een aantal terreinen iets gebeuren, en snel. Niet met abstracte plannen die op kantoor zijn bedacht, maar samen met de medewerkers dicht op de werkvloer´´, aldus Rintel. "Met de ondernemingsraad houden we de vinger aan de pols om te zorgen dat deze maatregelen ook effect hebben.´´

Een andere gemaakte afspraak is dat er per regio actieteams komen om knelpunten aan te pakken. Het is verder de bedoeling dat nachttreinen na het weekeinde sneller worden schoongemaakt door teams van schoonmaakpersoneel die werken vanaf enkele stations in de Randstad.

Dinsdag legden machinist en conducteurs in Den Haag van 04.00 uur tot ongeveer 06.30 uur het werk neer omdat ze de werkdruk te hoog vonden. Door de werkonderbreking was het treinverkeer dinsdagochtend in de regio Den Haag sterk verstoord. Door het extra personeel hoopt NS de onvrede onder het personeel te hebben opgelost.

"Per te ondernemen actiepunt noemt NS een tijdpad. Dat is een goed signaal´´, aldus een woordvoerder van FNV Spoor, die volgende week met een uitgebreidere reactie komt. Eerst krijgt de achterban de tijd om de voorstellen van NS te zien. Ook VVMC, de vakbond voor rijdend personeel, gaat de brief eerst bestuderen. "We zijn blij dat NS de signalen serieus heeft genomen´´, kon een woordvoerster wel alvast zeggen.

(c) ANP