Home

NS veroorzaakt meer impactvolle storingen

De Nederlandse Spoorwegen waren in 2017 verantwoordelijk voor 117 impactvolle storingen. Dat is een toename van een derde in vergelijking met 2016. Dat meldt het Algemeen Dagblad donderdag. Van een impactvolle storing is sprake als er tenminste 25 treinen uitvallen of als de treinen samen 25 uur vertraging oplopen.

Reizigersorganisatie Rover: “Van die impactvolle NS-storingen hebben heel veel mensen last, dat gaat zeker om honderdduizenden reizigers,” verklaart beleidsmedewerker Freek Bos tegenover het AD. Een van de redenen die NS aanvoert voor het gestegen aantal uitgevallen treinen in 2017 is dat zij eerder treinen probeerden te laten rijden terwijl de storing nog niet helemaal verholpen was.

Paardenmiddel

“Sinds 2017 gaan we pas ná de eindprognose van een verstoring rijden, om dan een solide treindienst te bieden en voorspelbaar te zijn. Dat is voor de reiziger veel beter,” aldus de NS-woordvoerder. Rover noemt het compleet schrappen van treinen juist “een paardenmiddel” dat voor onnodige vertraging zorgt. De belangenorganisatie voor reizigers wil juist dat de NS er alles aan doet om de treindienst zo snel mogelijk op te starten. Bos: “Reizigers hebben liever een vertraagde trein dan geen trein.”

Uitval in 26% veroorzaakt door vervoerder

De cijfers komen voort uit een registratiesysteem van ProRail en NS. Bij elke vertragingssprong van 3 minuten of een uitvallende trein moet de treindienstleider een oorzaak en daarmee ook een veroorzaker aanwijzen. Uit die cijfers blijkt dat 26% van de treinen uitvalt veroorzaakt door een vervoerder. Infrastoringen veroorzaken minder uitval (18%). Een vergelijkbaar percentage treinen wordt geschrapt als gevolg van derden (aanrijdingen, koperdiefstal, etc.). Dat is opvallend, want vorige week stelde NS nog dat de meeste treinen uitvallen door infrastoringen.

Indirect

Treinen die door toedoen van NS worden geschrapt, hangen indirect soms toch samen met een andere storing. Zo reden er 17 januari urenlang geen treinen rond Amsterdam en Schiphol door een stroomstoring. Toen die storing hersteld was, vielen er toch nog 175 treinen uit omdat NS personeel ontbrak. Dat is één van de impactvolle storingen die door NS veroorzaakt is. Ook treinen die geschrapt moeten worden omdat een trein een rood sein heeft gepasseerd (STS-passage) worden toegerekend aan de vervoerder, net als uitval door een defecte trein, of bijvoorbeeld brandalarm door vastgelopen remmen van een locomotief.

Indicatie

Eerder liet NS al weten dat cijfers uit het registratiesysteem een indicatie geven, maar geen volledig exact beeld. De treindienstleider is bij storingen in eerste instantie bezig met het veilig afhandelen van de stremming. Het vastleggen van de oorzaken en het toewijzen van de treinen volgt later. Aan één melding kunnen meerdere treinen worden toegevoegd. Onder tijdsdruk komt het voor dat daardoor opgeheven en vertraagde treinen worden toegekend aan een nog openstaande melding, terwijl de trein in werkelijkheid misschien vanwege een andere reden uitvalt. Ondanks dat de cijfers dus niet volledig juist zijn, geven ze wel een indicatie.

This post was last modified on 25 januari 2018 17:19

Share

Recent Posts

Politiek wil geen enkele verhoging van prijs treinkaartjes

De Tweede Kamer ziet geen enkele verhoging van de prijs van treinkaartjes zitten. Dat bleek…

3 dagen terug

Nachttrein naar Barcelona in 2026 verwacht

European Sleeper verwacht in 2026 de nachttrein Amsterdam-Barcelona te kunnen rijden. Aanvankelijk was het plan…

7 dagen terug

Debuut voor elektrische touringcars als vervangend vervoer NS

Treinreizigers van NS kunnen sinds afgelopen vrijdag voor het eerst met een elektrische touringcar reizen…

1 week terug

Treinverkeer Duitsland fors vertraagd door grote storing

Een grote storing heeft het Duitse treinverkeer vandaag urenlang stilgelegd. De problemen begonnen rond 13:00…

1 week terug

Schiphol stapt naar de rechter om ov-staking

Luchthaven Schiphol stapt naar de rechter om een door vakbonden aangekondigde staking op het spoor…

1 week terug

Kabinet zoekt structurele oplossing voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de…

1 week terug