fbpx

NS vreest veiligheid met Koninginnedag

14 feb 2011 10:43

(Novum) – De NS vreest de situatie in de treinen met Koninginnedag niet in de hand te kunnen houden vanwege beschonken en ´van pilletjes stuiterende´ reizigers. Die zouden niet alleen elkaar, maar ook de goedwillende reizigers en het personeel bedreigen.

"Er hoeft maar iets mis te gaan en er is een reële kans op een groot openbare-ordeprobleem", schrijft NS-regiodirecteur Joost Ravoo in een brandbrief aan de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, meldt Metro maandag.

Politie
De NS staat dan ook achter de plannen van de burgemeester om de evenementen een uur eerder te laten stoppen, zodat de reizigers meer gespreid naar huis gaan. De NS vraagt ook om extra politie-inzet voor alcoholcontroles op stations en in treinen. Verder vraagt de NS om alternatieve vertrekroutes om de stations te ontlasten.

Vernielingen
Ieder jaar reizen honderdduizenden mensen op Koninginnedag met de trein naar Amsterdam. Vooral in de treinen en de stations tussen de kop van Noord-Holland en Amsterdam zou sprake zijn van een groot gedrags- en veiligheidsprobleem. "Als dank voor vervoer worden vernielingen aangebracht en afval, braaksel en urine achtergelaten in treinen en op stations."

Eerdere chaos
In het verleden werd het treinverkeer al eens ontregeld op koninginnedag. In 2001 brak er rond Amsterdam Centraal een enorme chaos uit. Reizigers trokken aan de noodrem en gingen vervolgens te voet verder over het spoor. Daardoor werd het treinverkeer stilgelegd en werd het Centraal Station van Amsterdam overvol. Reden voor de ME om het station te ontruimen. Na de problemen van 2001 hebben de Nederlandse Spoorwegen op koninginnedag standaard een aangepaste dienstregeling. Dat ging heel wat jaren goed, maar in 2010 werd het treinverkeer opnieuw ernstig ontregeld. Opnieuw waren mensen die aan de noodrem trokken en vervolgens over de sporen gingen lopen de oorzaak.