fbpx

NS wil 200 gratis watertappunten en start in Alkmaar

31 okt 2018 13:14

Op het station van Alkmaar hebben de Nederlandse Spoorwegen woensdagochtend een watertappunt in gebruik genomen. Leden van de directies van NS en drinkwaterbedrijf PWN tapten water voor reizigers. Het is de bedoeling dat volgend jaar op tweehonderd van de circa vierhonderd treinstations gratis drinkwater kan worden getapt.

Ook op regionale stations

Met de service waarbij reizigers gratis hun eigen flesjes kunnen vullen, wil NS bovendien iets doen tegen zwerfafval. “We hopen dat gemeenten en drinkwaterbedrijven ons helpen om dit in heel Nederland mogelijk te maken”, zegt regiodirecteur Irma Winkenius. “Met het watertappunt komt NS tegemoet aan de groeiende vraag van reizigers naar gratis kraanwater om eigen flesjes te vullen.” De waterpunten komen ook op stations waar alleen regionale treinen stoppen. Bijvoorbeeld in Dalfsen, Kampen, Emmen, Valkenburg, Barneveld en Harlingen. NS zegt in een reactie dit op eigen initiatief te doen, en voor eigen rekening. Er is vooral gekozen voor stations waar een gebouw nabij staat, zodat er al een waterleiding in de omgeving is.

De volledige kaart is hier te downloaden.

Investering van 3 miljoen euro

NS investeert ruim 3 miljoen euro om de watertappunten te realiseren en de komende tien jaar te laten onderhouden. Heerhugowaard is het eerstvolgende station dat een watertappunt krijgt. Voor eind 2019 komt 90 procent van alle treinreizigers in Nederland op zijn of haar reis langs een watertappunt.

Minder water verkopen

Met dit initiatief wil NS bijdragen aan het verminderen van zwerfafval. Carola Wijdoogen, directeur Duurzaam Ondernemen van NS: “Wij merken dat de vraag naar gratis kraanwater om eigen flesjes te vullen toeneemt. Als we hierdoor minder flesjes water verkopen op het station, dan is dat zo. Het faciliteren van een gezonde en duurzame levensstijl vinden wij belangrijker.” NS verwacht dat de tappunten niet alleen door treinreizigers gebruikt zal worden, maar ook door passanten en busreizigers. Uiteindelijk wil NS op alle ruim vierhonderd stations in Nederland gratis drinkwatertappunten aanleggen.

Warme dranken

Sinds deze maand is het bij meer dan tweehonderd winkels op de stations ook mogelijk om korting te krijgen op een warme drank door een eigen beker mee te nemen.

© ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stokbosveen
5 jaren geleden

Nu thuis nog gratis kraanwater. Anders ga ik straks wel naar het station hier om de hoek, twee emmertjes water halen.. Oh nee, gelijk een grote jerrycan van 15 liter.

Zwarte Koffie
5 jaren geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Echt waar? Misbruik je liever dit goede initiatief, dan dat je € 0,02 betaalt voor diezelfde 15 liter uit de kraan?

C A van der Gugten
5 jaren geleden

Geachte mevrouw, mijnheer.

Ik heb een rare vraag.
Eind oktober hebben mijn schoondochter die in peking woont en ik (de opa) op station alkmaar ieder een dopper gekregen voor haar kinderen ivm de ingebruikname van het watertappunt erg leuk nu kreeg ik deze week een alarm mailtje van mijn kleinzoon van 10 dat zijn dopper kapot is gegaan met de vraag of ik ander voor hem kan meenemen als ik in maart naar peking ga.
Is er een mogelijkheid om een ns dopper te kopen en zo ja waar.

Met vriendelijke groet