NS wil huizen boven (en nabij) stations bouwen

De NS wil rondom Utrecht Centraal, Amsterdam Sloterdijk en Den Haag Centraal duizenden woningen bouwen boven het spoor. Het geld dat de NS daarmee denkt te verdienen, wil het gebruiken voor modernisering van de stations. Dat meldt het spoorbedrijf tegenover het Algemeen Dagblad.

Intentieovereenkomst Utrecht

Woensdag tekenden de gemeente Utrecht, het Rijksvastgoedbedrijf, ProRail en NS een intentieovereenkomst om te onderzoeken of het spoor bij of boven Utrecht Centraal bebouwd kan worden met woningen en kantoren.

91.000 vierkante meter

Het gebied boven de sporen ten zuiden van de OV-terminal is potentieel 91.000 vierkante meter groot en kan zich dan uitstrekken tot ruim een halve kilometer in zuidelijke richting. Alhoewel de onderzoeken nog dit jaar beginnen, zal de ontwikkeling decennia in beslag nemen.

Amsterdam Sloterdijk

Ook voor Amsterdam Sloterdijk is er een intentieovereenkomst gesloten, waarbij NS, ProRail, Gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam betrokken zijn. De doelstelling is met opbrengsten uit vastgoedontwikkeling Amsterdam Sloterdijk te verbeteren. “Dit is uniek, omdat de verbetering van de infrastructuur van het spoor daardoor niet één op één afhankelijk hoeft te zijn van de financiering door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, maar juist lokaal ontwikkeld en grotendeels gefinancierd zou kunnen worden” stelt NS in een verklaring.

5.000 a 7.500 woningen in 2040

De directe omgeving van station Sloterdijk, waar voorheen vooral kantoren waren gevestigd, is de afgelopen jaren sterk veranderd. Die transformatie naar een groen, gemengd woon-werkgebied zet zich de komende jaren voort. Tot 2040 kunnen er 5.000 à 7.500 nieuwe woningen bij komen. De verwachting is dat de reizigersgroei jarenlang flink zal toenemen mede door de ontwikkeling van Haven-Stad ten noorden van het stationsgebied.

This post was last modified on 11 juli 2019 17:26

Bekijk reacties

 • Ja hoor, de stations veranderen in donkere spelonken en de bewoners gaan naderhand klagen over geluidsoverlast als ze eenmaal op hun balkonnetje zitten. Leren ze het dan nooit?

  • Bert, er wordt rondom stations ongelofelijk gemekkerd over de geringste geluidjes.
   Nu zijn er in Utrecht veel wissels weggehaald (komt dat even goed uit) waardoor er wat minder wielgeluid is, maar toch.
   Een vervoerder die uit zichzelf met zo'n idee komt vind ik een beetje raar.

   • Welnee dat valt reuze mee en is ook afhankelijk van de doelgroep waarvoor gebouwd wordt. Hoe dichterbij er stations gebouwd wordt hoe beter. Goed voor het openbaar vervoer.

   • NS was net bezig om de retailactiviteiten af te stoten om zich op de kerntaak te gaan richten... Dat blijkt ja.

    • In plaats van retail gaat NS Vastgoed BV de winkelruimten nu verhuren. Ook in het bovenstaande verhaal gaat het over NS Vastgoed: een aparte BV naast NS Reizigers, met een eigen winstopdracht.

    • @Marcel 59

     Dat dat vastgoedbedrijf überhaupt bestaat is een historische flater geweest bij de opsplitsing van NS. Het beheer van de stations hoort volledig bij de onafhankelijke spoorbeheerder thuis, niet bij een van de vervoerders.

 • De NS is een personenvervoersbedrijf, met per ongeluk het monopolie op de stations, die verdorie door de belastingbetaler worden betaald. Dat ze nu voor huisjesmelker gaan spelen is de limit. Gevangenisstraf voor de sdirectie!

  • Ik kan het mishebben, maar volgens mij krijgt de NS al jaren geen subsidie meer. En misschien heb je het niet meegekregen Frits, maar in de grote steden is een gigantisch tekort aan woonruimte en m2 om die woonruimte te bouwen. Als dat deels opgelost kan worden door (betaalbaar!) boven de sporen te bouwen, laten we dat dan vooral doen.

   • Victor, woningen boven een station bouwen lijkt me niet handig, kantoren kan wel.
    Economisch en logistiek gezien is een goed bereikbare werkplek denk ik belangrijker dan een goed bereikbare woning. Ook zijn bij een calamiteit die woningen buitengewoon lastig te ontruimen. Bij een kantoor staat iedereen na één telefoontje buiten.
    Wanneer overtollige kantoorgebouwen op andere plaatsen gesloopt worden, komt er ruimte voor woningen vrij. Dan worden de kantoren bij stations vanzelf meer waard en kan NS daar zijn overhead van betalen.

    • @Simon - al eens in NYC geweest? Vrijwel alle sporen op manhattan voor MetroNorth (dat is niet de metro, maar de treinen richting noorden) en de LIRR zijn allemaal overbouwd. Al jaren. Over bestaande sporen. En in vele landen wonen mensen letterlijk naast het spoor (in dat zelfde NYC letterlijk naast de elevated lijnen in Brooklyn - en geloof mij, die MTA metro's maken echt veel meer herrie dan de NS treinen. Het is maar net wat je gewend bent en wat je wilt betalen. Die woningen hoeven toch niet in de 'plint' (begane grond) te zitten, maar kunnen toch boven een laag van horeca/supermarkt/opslag/kantoor? Vind het te makkelijk om het maar meteen af te schrijven. Met wat creativiteit is het op te lossen. Misschien niet voor elke mogelijke bewoner, maar er zijn bevolkingsgroepen genoeg die op zoek zijn naar centrale woonruimte.

    • Nee, ik ben nog nooit in New York geweest.
     Het lijkt me een ongelofelijk lawaaierige stad.

   • Voor een appel en een ei exclusief het hoofdrailnet mogen exploiteren is een subsidie in natura.

 • Wat een gezeur. Natuurlijk moeten de woningen aan de geluidsnormen voldoen. Een ideale woonplek boven een vervoersknooppunt. Geen auto nodig. Wat is er mis mee dat uit de opbrengsten voorzieningen kunnen worden gefinancierd?

  • Bert, ik zou zeggen, huur eens een hotelkamer naast een station en vraag je dan af of je daar zou willen wonen.

   • Alle geluiden wennen toch. De eerste week hoor je het en daarna niet meer weet ik uit ervaring

    • Het nadeel is alleen wel dat het treingeluid niet constant is, maar alleen als er een trein langs komt. Een (snel)weg met continue verkeer ga je vanzelf negeren en merk je pas als je hem niet hoort, maar het spoor blijf je horen (zeker de wissels bij stations).

   • Ik heb in het Ibis Amsterdam Centraal overnacht. Dat is boven de sporen 1-4. Geen centje last.

   • Beste Simon,
    Het is niet jouw keuze en je bent niet verplicht om daar te wonen, maar reken erop dat de belanstellenden on rijen staan te trappelen.

    • Beste Bert,
     Beroepsdeformatie zal ertoe leiden dat ik mijn roze bril niet kan vinden. Naast logistieke- technische- en veiligheidsaspecten krijg je nieuwe ellende. Een stationsomgeving is altijd al aantrekkelijk geweest voor allerlei gespuis en die woningen zullen niet alleen gehuurd gaan worden door lezers van dit forum.

 • Leuk proefballonnetje. Door wetgeving tunnelveiligheid zal dit wel heel duur gaan worden of wordt al het vervoer van gevaarlijke stoffen op deze plekken verboden?

  • @Simon. Nu komt ineens het gespuis-argument uit de hoge hoed. Sloterdijk was ooit na de avondspits unheimisch, maar juist door de meerdere functies zijn gekomen, is het een stuk aantrekkelijker. Ook villawijken trekken gespuis aan.
   Of het bouwkundig kan, moet uit de ontwerpen blijken.

   • Bert,
    Het gespuis-argument schoot me wat later te binnen. Sorry daarvoor.
    Je zou het bijna vergeten, juist omdat het nu redelijk onder controle is. Let wel, dat is gebeurd toen er nog niet op de politie werd bezuinigd.
    Het heeft verschrikkelijk veel inspanning gekost dit op te lossen.
    Misschien ben ik te voorzichtig, maar de ellende van Hoog-Catharijne, perron 0 in Rotterdam en bijvoorbeeld de stationsomgeving in Heerlen staan me nog in het geheugen gegrift.

    • De politie heeft geweldig werk verricht, maar wel samen met anderen. In en rond de voormalige stations is de omgeving aantrekkelijker gemaakt. Juist de functie wonen kan een dimensie toevoegen aan de sociale veiligheid.

 • Zijn alle knelpunten met de ammoniak-, chloor- en lpg-treinen inmiddels opgelost?

 • Het lijkt mij een zeer slecht idee. Huizen gaan 50 of meer jaren mee. In 10 jaar veranderen de inzichten over vervoerstromen drastisch. Het is belangrijk om voor de toekomstige ontwikkelingen de spoorzones vrij te houden. Stel je bouwt huizen op een dubbelsporige lijn. Vervolgens is viersporigheid noodzakelijk. Nu staan die huizen hopeloos in de weg. Het zelfde geldt voor fly-overs en het verruimen van bochten.

  Kortom, gewin op korte termijn en ellende op lange termijn.

  • Dit lijkt me onzin. Sinds jaar en dag zijn er al kantoren op Utrecht Centraal en dat heeft geen belemmering gevormd om het station te vernieuwen. Het uitbreiden van het aantal sporen zal niet makkelijk in te passen zijn, maar dat ligt al aan de reeds bestaande bebouwing naast het spoor.

   • Een kantoor boven een station is een bedrijfsruimte boven een bedrijfsruimte.
    Dit is een beheersbare situatie het is een klant/leveranciersituatie en afspraken zijn gemakkelijk te maken.
    Bij huizen heb je met huurders te maken en hier dumpt het ene bedrijfsonderdeel de toekomstige problemen daarmee gewoon bij een ander bedrijfsonderdeel.

    • De praktijk wijst in Breda al uit dat het kan. Dat is niet boven het spoor, maar wel wonen in het stationsgebouw. Daar gaat het prima.

    • De praktijk in Breda wijst uit dat het gebeurt.
     (Kijk ook even hoe dat is gedaan)
     De tijd zal leren of het een succes is.

   • Dat is omdat dat kantoor boven twee perronsporen aan de oostzijde ligt, maar er aan de westzijde van het station nog ruimte was om het aantal sporen uit te breiden. Als er rijen kolommen tussen de sporen rondom het station komen te staan wordt het erg ingewikkeld om later de layout van de sporen nog aan te passen, bijvoorbeeld als het besef doordringt dat een extra wissel hier en daar toch wel handig is bij verstoringen, of noodzakelijk voor een dienstregeling met andere doorgaande verbindingen (e.g. Arnhem - Gouda).

    • Waarom zou je rijen kolommen tussen de sporen plaatsen? Dat is nu toch ook niet zo bij de kantoren op Utrecht Centraal?

    • @Joost2
     De bebouwing kan niet vliegen en heeft dus ergens ondersteuning nodig. De huidige kantoren boven Utrecht Centraal zijn als gezegd boven perronsporen en die kolommen staan dus door de perrons. Hetzelfde geldt voor het IBIS hotel boven Amsterdam Centraal. Daar is de kans dat ze in de weg staan nog niet zo groot. Ga je voorbij de perrons (dus iets verder van het station af) bouwen dan staan de kolommen tussen de sporen in op plaatsen waar de kans groot is dat ze later in de weg staan voor een gewenst verbindingsspoor.

  • ... alleen gaat het in dit plan duidelijk niet uitsluitend over bouwen boven perrons.

   • Je kunt ook bouwen boven de sporen zonder dat daar een kolom komt te staan. De bouwkunde is niet stil blijven staan de afgelopen eeuwen.

 • Het huidige station Sloterdijk was in zijn begintijd in 1983 nog omgeven door zandhopen, waar later de huidige bebouwing is ontstaan.
  Het busstation en tramhalte waren voorheen voor het stationsgebouw, aanwezig, maar zijn nu al weer jaren verplaatst. Wel zijn er de stopplaatsen van Flixbus, Eurolines rondom het station verschenen.

  Ook de Hemboog had in zijn eerste jaren van bestaan nog geen perron met fraaie overkapping.

  Dit zijn de sporen 9 en 10 waar de Sprinters van Leiden Centraal via Schiphol Airport, Zaandam, Hoorn en Hoorn Kersenboogerd houden En uiteraard terug in een starre halfuurdienst!

  Hoe wordt het station in de toekomst? Word er veel gesloopt aan het huidige bouwwerk of komen er nieuwe perrons en kappen bij?

  Ik heb er nog geen tekeningen of filmpjes van gezien. Blijft het Train Lodge Hostel wel bestaan of wordt daar ook weer een andere plek voor gezocht?

  • Er zijn toekomstplannen om de Oude Lijn vanuit Haarlem een setje wissels te geven en ook aan te sluiten op de Hemboog zodat men ook vanuit Haarlem direct naar Schiphol kan (misschien zal er wel een dienst vanuit Alkmaar via Haarlem opgezet worden ri. Schiphol toe). Dat is met de huidige verkeerssituatie voor de splitsing nogal een uitdaging om dat ongelijkvloers te gaan uitvoeren, de verbindingsweg van de Basisweg met de N200 loopt op dat punt onder het spoor door.

 • Beste Oplossing:
  Bij opleveren woningen notarieel laten vastleggen dat de kopers van de woningen geen bezwaren kunnen indienen tegen geluiden en verbouwingen van het spoor.

  Het spoor ligt er al voordat de woningen er stonden en de kopers hebben dan bij de koop van de woning kunnen weten wat er nu en in de toekomst op ze af kan komen.

Share

Recent Posts

NS personeel staakt vanaf 24 augustus

Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarna plaatselijk het werk…

1 dag terug

Dinsdag na 21:00 uur geen treinen van en naar Amersfoort (en geen vervangende bussen)

Van, via en naar station Amersfoort Centraal rijden dinsdag vanaf 21.00 uur geen treinen vanwege…

4 dagen terug

Tekort aan bussen bij werkzaamheden zorgt voor drukte bij station Eindhoven

Bij station Eindhoven Centraal is het zaterdag rond het middaguur erg druk. Door werkzaamheden rijden er geen…

5 dagen terug

Moeizame zomer voor internationale treinreizigers

Volle treinen. Vertraagde treinen. Of zelfs uitvallende treinen. Veel internationale treinreizigers hebben er deze zomer…

5 dagen terug

Machinist neemt (ook) bij NS vertrekproces over van conducteur tijdens proef Airport Sprinter

NS start maandag met het testen van de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp.…

5 dagen terug

NS-staking dreigt: vakbonden bereiden acties voor

Werknemers van de Nederlandse Spoorwegen gaan binnenkort actievoeren. Er wordt onder meer gedacht aan estafettestakingen…

6 dagen terug