fbpx

NS wil kortere aangepaste dienstregeling bij winterweer

De Nederlandse Spoorwegen gaan kijken of komende winter bij extreem weer de aangepaste dienstregeling slechts één dagdeel kan worden ingezet in plaats van een hele dag. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

Verder zal de winteraanpak weinig verschillen van de vorige. Door de milde winter heeft de NS niet goed kunnen testen hoe effectief de aangekondigde maatregelen zijn. Afgelopen winter heeft de NS namelijk niet een keer een aangepaste dienstregeling hoeven in te zetten. Wel werd de dienstregeling twee keer aangepast vanwege herfststormen.

NS wil verder proberen het aantal treinen dat is behandeld met anti-icing te verhogen. Daardoor valt minder sneeuw en ijs van treinen tussen wissels. Ook zijn extra maatregelen getroffen voor wissels op 55 risicolocaties en zijn verbeteringen bij wisselverwarmingen doorgevoerd, aldus Mansveld.

NS onderzoekt momenteel hoe de criteria van de inzet van de aangepaste dienstregeling kan worden aangescherpt zodat de overlast voor reizigers verder kan verminderen. De lange termijn ambitie is onder vrijwel alle omstandigheden betrouwbaar vervoer en goede reisinformatie te verwezenlijken, wordt er momenteel gewerkt aan een systeemsprong voor wissels en het fundamenteel verbeteren van de be- en bijsturing.

(c) ANP / Treinreiziger.nl. Foto: Daud Pechler